ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/01/2020

МОЛЕБАНИ И ЛИТИЈЕ У МНОГИМ ГРАДОВИМА

 

ПОДГОРИЦА, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Више хиљада грађана Берана и данас је литијом и молебаном у манастиру Ђурђеви Ступови протествовало због контроверзног Закона о слободи вјероисповијести који представља удар на Српску православну цркву /СПЦ/ у Црној Гори.

 

Учесници су се окупили у центру града, одакле су наставили до три километра удаљеног средњовјековног манастира, а њима се придружило и неколико стотина мјештана села Полица и Дапсићи.

У граду на Лиму, гдје је сједиште Епархије будимљанско-никшићке трају протести против спорног закона који је усвојила Скупштина Црне Горе 27. децембра.

Од када су чланови Епархијског савјета СПЦ у Црној Гори позвали на мир, није забиљежен ниједан инцидент.

Жабљачани су и вечерас, након молебана у Цркви Светог Преображења, кренули у литију улицама тог града, гдје се свакодневно одржавају ови скупови против усвојеног Закона о слободи вјероисповијести.

Неколико десетина мјештана мојковачког села Прошћење кренуло је око 15.00 часова пјешке на молебан у Храму Христовог рођења у Мојковцу.

Они ће се прикључити осталим Мојковчанима, међу којима су дјеца предшколског узраста, али и седамдесетогодишњаци, који ће бити учесници литије у знак неслагања са Законом о слободи вјеросиповијести.

Молебани се у Мојковцу, како и у већини црногорских градова, одржавају сваког четвртка и недјеље, а у литијама, које се организују након молитве, учествује око 1.000 грађана.

Вјерници су се окупили и у Tивту, гдје литију предводи Његово високопреосвештенство митрополит Амфилохије, након молебана који ће бити у Цркви Светог Саве.

Литије су вечерас заказане и у Подгорици, Никшићу, Спужу, а предводиће их владике СПЦ у Црној Гори.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.