ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/01/2020

ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О СПРОВОЂЕЊУ ОПШТИХ ИЗБОРА 2018. ГОДИНЕ

 

САРАЈЕВО, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обавили су расправу о извјештају о спровођењу општих избора 2018. и о извјештају о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ у 2018. години.

 

Посланика СДП-а Нермин Никшић сматра да се и ови извјештаји у парламенту БиХ разматрају "касно и про форме ради", те да су протекли изборни циклуси у БиХ "прошли уз бројне неправилности".

Он тврди да је ЦИК кршио Изборни закон БиХ на разне начине, па и додјелом компензационих мандата и дозвољавањем манипулација кандидата који су преко ноћи мијењали националност.

Никшић је изразио наду да ће се кад-тад у правосуђу БиХ наћи људи који ће испитати незаконити рад чланова ЦИК-а.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је "посљедњи изборни процес био апсурдан, са много нерегуларности и коруптивних радњи" и да је због тога дошло до застоја у формирању власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да би БиХ требало да због свега тога добије потпуно нови изборни закон, који би садржавао и институт ванредних избора, као и многа друга ефикаснија рјешења за побољшање и регуларност изборног процеса, уз кориштење савремених технологија.

Пошто је Бореновић неколико пута током дискусије поменуо термин - заједничке институције БиХ, предсједавајући Представничког дома Денис Звиздић упозорио га је да користи антиуставан термин, а придружила му се и посланик СДА Алма Чоло, на шта је Бореновић оштро реплицирао.

Посланик Зукан Хелез /СДП/ подсјетио је Звиздића да је исти термин -заједничке институције, много пута у скупштинској сали изговорио и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, али да га за то нико није опоменуо.

Хелез сматра да Звиздић намјерно скреће пажњу са расправе о незаконитом раду ЦИК-а и спорном изборном процесу у БиХ, јер је и његова странка /СДА/ одговорна за многе неправилности.

Реаговала и предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ, која је рекла да је термин - заједничке институције БиХ апсолутно прихватљив и логичан.

Сања Вулић /СНСД/ сматра да ЦИК БиХ свој посао ради добро и одговорно и у складу са законом. /наставиће се/ об/нч/мђ