ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет17/01/2020

РЕКОРДАН НИВО ЗАДУЖЕЊА - 253 БИЛИОНА ДОЛАРА

 

ЊУЈОРК, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Укупни свјетски дуг достигао је највиши ниво у историји - 253 билиона долара, а у овој години очекује се обарање тог рекорда.

 

Удио глобалног дуга у укупном БДП-у достигао је коту од 322 одсто - ова рекордна квота дотигнута је до септембра прошле године, наводи се у извјештају Института за међународне финансије.

Више од половине овог дуга припада развијеним тржиштима попут САД и Европе - њихов удио дуга у БДП-у износи чак 383 одсто.

Земље као што су Нови Зеланд, Швајцарска и Норвешка имају све већу задуженост становништва, док је државни дуг у САД и Аустралији стално на високом нивоу.

Кинески однос дуга према БДП-у приближава се стопи од 310 одсто.

Компаније у Кини су током 2017. и 2018. године биле под притиском власти да смање своја задуживања. Међутим, у 2019. години поново је забиљежен значајан раст, наводи се у извјештају Института.

Овај рекордни свјетски дуг представља реални ризик за глобалну економију, посебно због предвиђања да се у 2020. години очекује додатно повећање.

Према процјенама, дуг ће у првом кварталу 2020. премашити 257 билиона долара.

Како наводе америчке ТВ мреже, федералне резерве САД су током прошле године три пута снижавале каматне стопе, а референтна стопа Европске централне банке и даље се налази на најнижом нивоу још од финансијске кризе.

У 2020. години долази на наплату више од 19 билиона долара позајмица или обвезница.

За спровођење плана УН везаних за инфраструктурна улагања у животну средину потребно је издвојити 42 билиона долара у сљедећих десет година.

Државе с ограниченом могућношћу за задуживање могу се суочити с озбиљним потешкоћама у испуњавању обавеза из овог плана, процјењује Институт за међународне финансије.