ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/01/2020

ФОНД ТВРДИ ДА ОДЛАГАЊЕ РАДИОАКТИВНОГ ОТПАДА НЕЋЕ УГРОЗИТИ СТАНОВНИШТВО

 

ЗАГРЕБ, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" тврди да није тачна информација да би одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори угрозило 300.000 становника у сливу ријеке Уне.

 

Након што је Срна 5. децембра прошле године објавила да Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Tрговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке, из Фонда су истакли да "складишта у којима се збрињава ниско и средње радиоактивни отпад не представља никакву опасност за локално становништво, уз услов да се граде и надзиру у складу са најбољом свјетском праксом".

"Прије складиштења радиоактивни отпад пролази низ поступака /обрада, стабилизација, исушивање, паковање и слично/ којим се постиже да пакети буду на највишем нивоу свих сигурносних аспеката и у складу са најбољим свјетским праксама", истичу из Фонда у демантију.

Складиште се надзире 24 часа на дан, а државно регулаторно тијело проводи обавезне инспекцијске надзоре тог отпада, објашњавају у Фонду и тврде да "обрада и паковање у лиценциране спремнике представљају гаранцију да нема могућности миграције радиоактивног отпада у животну средину нити зрачења изван објекта у којем су спремници".

Из Фонда подсјећају да је 21. октобра прошле године сазвана сједница Општинског вијећа општине Двор на приједлог начелника општине Николе Арбутине, а на иницијативу Фонда ради пружања информација о збрињавању радиоактивног отпада у Хрватској и укључивања Општинског вијећа, локалне јавности и медија у ову тематику.

"Једина тачка дневног реда била је презентација Националног програма провођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива, те упознавање с планираним активностима успостављања центра за збрињавање радиоактивног отпада. Општински одборници су исказали негодовање да Черкезовац буде локација за збрињавање радиоактивног отпада и одбили најављену презентацију", истичу из Фонда.