ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/01/2020

ВЛАДИЦИ ТЕОДОСИЈУ УРУЧЕНО ПЕТ ФАКСИМИЛА МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА

 

БЕОГРАД, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Његовом преосвештенству епископу рашко-призренском Теодосију данас је у згради Патријаршије у Београду уручено пет факсимилних примјерака Мирослављевог јеванђеља, најстаријег рукописа српске ћирилице.

 

Владика Теодосије одлучио је да ови изузетно вриједни дарови буду предати манастирима Пећка патријаршја, Високи Дечани и Грачаница, као и Православној богословији Светог Кирила и Методија у Призрену и Универзитету у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, саопштено је из Српске православне цркве /СПЦ/.

Факсимили су дар Данијеле и Ненада Лутовца.

Јеванђеље је настало осамдесетих година 12. вијека по наруџби хумског кнеза Мирослава, брата рашког великог жупана Стефана Немање, највјероватније у Котору, око 1185. године, а за потребе Цркве Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу на Лиму, задужбине кнеза Мирослава, која је касније постала епископско сједиште Хумске епархије СПЦ.

Рукопис се до 1896. налазио у Хиландару, када је поклоњен краљу Александру Обреновићу приликом његове посјете Атосу.

Данас се чува у Народном музеју у Београду, а један лист Мирослављевог јеванђеља је у Народној библиотеци у Санкт Петербургу.

У Мирослављевом јеванђељу су заступљена два правописа: зетско-хумски и рашки.

Мирослављево јеванђеље уписано је 2005. године у Листу свјетске културне баштине Унеска, и то у регистар "Сјећање свијета", што говори о значају рукописа и обавези његовог чувања.