ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/01/2020

ВЛАДА СЕ БИРА У ПАРЛАМЕНТУ, А НЕ НА ЛИТИЈАМА

 

ПОДГОРИЦА, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Црногорска Влада саопштила је данас да се ова институција бира у "парламенту вољом представника народа изабраних на демократским изборима, а не на литијама".

 

Реагујући на изјаву Његовог високопреосвештенства митрополита Амфилохија у Tивту да Владу треба срушити ако не повуче Закон о слободи вјероисповијести, из Владе Црне Горе поручују да се ниједна влада није бирала, нити ће бити рушена на литијама.

"Уставом је то забрањено, а дјеловање цркве одвојено од државе, па ће и Влада и сви државни органи одлучно стајати на позицији одбране Устава и закона, и на њима заснованог поретка", додаје се у саопштењу.

Митрополит Амфилохије синоћ је на молебану у Тивту рекао да је од црногорске Владе и Скупштине тражено да се не чини безакоње - гоњење Цркве и отимање храмова које се претвара у закон, јер је то заснивање Црне Горе на духу богоубиства и братоубиства.

Владика је напоменуо да се чак ни безбожници послије Другог свјетског рата нису усудили да то чине, чиме се унижавају сви који вјерују.

"Види се ових дана да је огромна већина народа против тог безакоња. Народ позива ову власт, која каже да је народна, да се уклони овај антицрквени и антинародни закон. Ако послуша народ - потврдиће да је народна власт. Ако инсистира на безакоњу - ја, као митрополит кажем: Доље безакона влада! Ако је народна - нека то потврди! У супротном - нека се скине са народне грбаче", поручио је владика Амфилохије.

Црногорски Закон о слободи вјероисповијести, који је усвојен 27. децембра, предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.