ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/01/2020

ЛАЗИЋ: УБРЗАТИ ПРОЦЕС ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ СРБА

 

БАЊАЛУКА, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да је потребно убрзати процес тражења несталих Срба у БиХ.

 

Он је најавио да би с тим циљем руководство ове организације у наредном периоду требало да одржи састанак са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

Лазић је истакао да породице погинулих из Републике Српске нису задовољне радом Института за нестала лица БиХ у погледу тражења несталих Срба, као ни радом правосуђа БиХ у вези са процесуирањем ратних злочина почињених над Србима.

Он је рекао Срни да је став Републичке организације да је потребно да Институт за нестала лица БиХ буде реформисан или укинут.

"Уколико дође до његовог реформисања захтијеваћемо да се у његовом раду више акцента стави на тражење несталих Срба у БиХ", нагласио је Лазић.

Лазић је навео да Република Српска још потражује око 1.600 несталих српских бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Републици Српској још налазе посмртни остаци око 600 ексхумираних неидентификованих лица.

Он је рекао да је Републичка организација у сарадњи са ресорним министарством и Заводом за запошљавање Републике Српске укључена у израду акционог плана запошљавања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске у 2020. години, истичући да укупно треба још да буде запослено 794 дјеце погинулих бораца.

Лазић је подсјетио да су по том основу предвиђена три вида запошљавања - самозапошљавање, запошљавање код послодаваца и приправнички стаж.

"Имамо још 35 дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом који би могли да одраде приправнички стаж у овој години у школама. Наш захтјев је да се и за 150 дјеце погинулих бораца са средњом стручном спремом омогући да одраде приправнички стаж у склaду са њиховом квалификацијама", додао је Лазић.