ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/01/2020

TРИВИЋ: РАЗМЈЕНА ИСКУСТАВА О БУДУЋНОСTИ ОБРАЗОВАЊА

 

ЛОНДОН, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Tривић рекла је Срни да је учешће на Свјетском форуму образовања у Лондону прилика да се са учесницима из 146 земаља свијета размјене искуства о будућности образовања.

 

"Ово је прилика и да добијемо увид у примјере добре праксе - како технологија и иновације омогућавају наставницима и ученицима напредак у наставном процесу", рекла је Срни Tривићева, која данас учествује на Форуму на којем министри из цијелог свијета расправљају о будућој пракси и примјени технологија у образовању.

Указујући да је ресорно министарство предузело низ активности на развоју образовања које се односе на иновирање наставних планова и програма, као и уџбеника и дигитализацију, она је истакала да су оваква искуства драгоцјена за унапређење образовања у Републици Српској.

"Уз опремање школа информационим технологијама и усавршавање наставника, вјерујем да ћемо остварити напредак у наставном процесу", истакла је Тривићева.

У оквиру Форума, чија је овогодишња тема "Једна генерација - шта је потребно да се трансформише образовање", одржавају се министарске пленарне сесије у оквиру којих министри образовања из Европе и свијета имају прилику да размијене искуства из разних области образовања.

"Министри из земаља западног Балкана на пријему међусобно и са представницима Владе Велике Британије размјењују искуства у вези са интеграцијом дигиталних вјештина у образовање", навела је Tривићева.

Она је рекла да је у оквиру форума организован и међународни сајам посвећен примјени технологија у образовању "Бет шоу", који окупља више од 800 водећих ИТ компанија.

"Ове године као излагачи учествују и ученици из Републике Српске и то ученици Основне школе `Алекса Шантић` из Угљевика Ана Марија Tодоровић и Немања Рикић, који ће заједно са наставником Живаном Николићем представити свој побједнички пројекат на штанду Едукационе фондације `Микробит`", рекла је Tривићева.

Она каже да су ови ученици на Дигиталном самиту западног Балкана у Београду, у оквиру пројекта Британског савјета "Школе за 21. вијек", са својим пројектом "Паметна кућа" однијели прву награду у конкуренцији 13 основних школа из региона.

Tривићева је подсјетила да је "Паметна кућа", којом се управља помоћу сензора које покреће мобилна апликација, побједнички пројекат Регионалног такмичења, те да је као награду првопласирани тим добио пут на Међународни сајам нових технологија у образовању у Лондону.

Свјетски форум образовања који се од данас до сриједе, 22. јануара, одржава у Лондону под називом "Како трансформисати образовање?" окупио је више од 700 учесника, међу којима и 130 министара образовања из цијелог свијета.