ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво20/01/2020

ЗАКОН ДИСКРИМИНАТОРСКИ, ЂУКАНОВИЋ ИЗАЗИВА НАЦИОНАЛИСТИЧКИ СУКОБ

 

ЗАГРЕБ, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Закон о слободи вјероисповјести у Црној Гори има дискриминаторски карактер, неуставан је и нарушава појединачна и колективна права како Српске православне цркве /СПЦ/, тако и грађана Црне Горе, оцијенио је новинар Драго Пилсел.

 

Пилсел је нагласио да закон, чин манипулације религијским осјећањима, има огроман дестабилизацијски потенцијал, нарочито у етнички мјешовитим срединама, какве су готово све државе на Балкану.

"Стога сматрам да овај преседан, потенцијално примјењив и у другим државама, пријети да постане стални извор тензија и конфликата /исти црногорски сценариј пријети и СПЦ на Косову", упозорио је Пилсел.

Наводећи да је анализирао овај закон, Пилсел наглашава да је он у супротности с великим бројем основних начела на којима функционише ЕУ и могао би значајно да угрози напредовање Црне Горе, а индиректно и других балканских држава у процесу придруживања ЕУ имајући у виду да би било незамисливо затварање поглавља 23 и 24 која се тичу владавине права.

"Ако се у Црној Гори један дио грађана сматра припадницима црногорске нације то треба поштовати. Ако би велики број тих грађана пожелио да има властиту цркву и то би била њихова ствар. Ипак, ни они, а ни државна власт немају право на отимачину, пракса која је научена у комунизму", нагласио је Пилсел.

Он је подсјетио да Митрополија црногорско-приморска има непрекинуто предање од 1219. године када ју је основао Свети Сава, те да је у турско вријеме митрополиту додата титула егзарха пећког трона, што је потврђивало његову директну везаност за Пећ, односно за пуноћу Српске цркве.

"Самопрокламована 'Црногорска црква' у Православљу нема чак ни статус раскола /за разлику од Македонске/, него се третира као екстраваганција или лош виц: чак и њихове најокорјелије присталице крсте се у храмовима и од свештенства СПЦ јер знају да 'црногорска црква' није Црква у својој пуноћи", истакао је Пилсел, упитавши како би господин /Мираш/ Дедеић, којим кадром, којим вјерницима, попунио све храмове и манастире које жели преузети од СПЦ-а.

Према његовим ријечима, усвојеним Законом се де факто и де јуре креира правни оквир за национализацију имовине /традиционалних/ вјерских заједница, која је настала заједничким улагањем грађана Црне Горе, прије 1. децембра 1918. године, а начин на који су одредбе овог закона формулисане указује на намјеру да се оне дискриминаторно примјене прије свега на имовину СПЦ.

Очигледно је, наводи он, да је црногорски предсједник Мило Ђукановић и овога пута филигрански процијенио када треба усвојити закон.

Он је оцијенио да усвајањем Закона о слободи вјероисповјести Ђукановић "изазива нове дубоке подјеле у Црној Гори и игра на карту националистичких сукоба не би ли мобилизовао своје бирачко тијело, јачао своју позицију /угрожену страховитом корупцијом/ и осигурао што бољи пласман на парламентарним изборима".

Пилсел је у колумни за "П-портал.нет" навео да је у ту сврху Ђукановић испланирао чак да злоупотријеби и папу Фрању.

"Црногорски предсједник Мило Ђукановић не схвата да Света Столица гаји озбиље односе са Српском православном црквом а посебно са цариградском патријаршијом гдје је патријарх Вартоломеј јасно рекао да неће признати дружину рашчињеног и екскомуницираног Дедеића, поглавара такозване црногорске православне цркве", истакао је Пилсел.

Он је нагласио да "угледни ИФИМЕС сматра да је Ђукановић ову акцију предузео послије уласка Црне Горе у НАТО, а не прије, и сада жели увући предсједника Србије /Александра/ Вучића у конфликт с 29 држава чланица НАТО-а, јер жели створити перцепцију да иза свих нереда стоји Србија и власт у Београду односно Вучић".