ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/01/2020

ЗНАЧАЈНА ПОДРШКА ЧЕШКЕ ЗА СТИЦАЊЕ КАНДИДАТСКОГ СТАТУСА

 

САРАЈЕВО, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић истакао је данас да је за БиХ веома значајна подршка Чешке, посебно у контексту стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ, након што буду испуњене мјере и препоруке из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Унији.

 

Комшић је, након пријема акредитива од новоименованог амбасадора Чешке у БиХ Иване Хлавсове у Сарајеву, захвалио за континуирану подршку коју Чешка, како билатерално, тако и као чланица Вишеградске групе, даје БиХ на путу ка ЕУ и НАТО-у, саопштено је из Предсједништва.

Хлавсова је исказала опредијељеност Чешке за наставак континуиране подршке БиХ на евроатлантском путу, истакавши да је управо подршка проширењу ЕУ један од главних циљева чешког предсједавања Вишеградском групом.

Током сусрета је наглашено да су билатерални односи БиХ и Чешке добри и без отворених питања, али да постоји потреба за унапређењем економских односа, те посебно истакнута успјешна сарадња двије земље у области образовања и културе.

Саговорници су оцијенили да су добри односи двије земље засновани на историјским, јаким и дуготрајним везама, посебно због чињенице да у БиХ живи стара чешка заједница, као и да грађани БиХ дуги низ година живе у Чешкој.