ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/01/2020

У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ПЛАН ЗА УПРАВЉАЊЕ МИГРАНТСКОМ КРИЗОМ

 

САРАЈЕВО, 20. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић изјавио је да БиХ у протекле двије године није направила системски одговор на проблем мигрантске кризе, те најавио план да БиХ у наредном периоду врати суверенитет над управљањем миграцијама, посебно када је ријеч о безбједносном аспекту и бољој контроли источне границе.

 

Током данашњих одвојених састанака Радончића са амбасадорима Аустрије у БиХ Улрике Хартман и Њемачке Маргрет Убер разговарано је мигрантској кризи и новом приступу рјешавању овог великог изазова за БиХ.

Радончић је рекао да је један од приоритета измјена Стратегије управљања миграцијама и других прописа који ће полицијским агенцијама омогућити ефикаснији рад и сузбијање илегалних улазака миграната у БиХ.

Он је Хартманову упознао и о процесу оперативне сарадње са Европолом, те најавио да ускоро очекује отклањање посљедње препреке за успостављање контакт-тачке за сарадњу са овом институцијом.

Хартманова је поручила да је МУП Аустрије спреман да настави подршку и пренос знања безбједносним агенцијама у БиХ.

Радончић је са Уберовом разговарао о повратку држављана БиХ који су као страни борци ратовали у Сирији, нагласивши да је недавним повратком прве групе, БиХ показала да има капацитет да санкционише и надзире ова лица.