ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет20/01/2020

РАЗМОТРИТИ КОРАКЕ ЗА ПОДРШКУ ПРЕКИДУ ВАТРЕ

 

БРИСЕЛ, 20. ЈАНУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Министри спољних послова земаља ЕУ договорили су се данас да размотре начине за пружање подршке формалном прекиду ватре у Либији, укључујући посматрачку мисију и обнављање морнаричке операције како би се подржао ембарго УН на наоружање, саопштено је у Бриселу.

 

"Без прекида ватре биће тешко да се замисли снажан ангажман ЕУ", рекао је на конференцији за новинаре шеф спољне политике европског блока Жозеп Борел.

Он је рекао да ће ЕУ разговарати о наставку морнаричке мисије у близини обале Либије како би се спријечило да оружје стиже до милитаната.

Очекује се да ће министри земаља Уније размотрити опције на сљедећем састанку у фебруару, када ће можда донијети конкретне одлуке, рекле су дипломате у Бриселу.

Борел, који је ступио на дужност у децембру, позвао је чланице Уније да дјелују одлучније када је ријеч о Либији.

Стране силе договориле су се на јучерашњем самиту у Берлину да подрже крхко примирје у Либији, која је у хаосу од пада Муамера Гадафија 2011. године. У земљи тренутно постоје двије администрације, на истоку и западу, које се боре за власт и контролу над ресурсима.