ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво21/01/2020

ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ СА СИНДИКАТОМ СА СИЦИЛИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске интензивираће у наредном периоду сарадњу са италијанским синдикатом са Сицилије /ЦГИИЛ/ ради веће размјене искустава у борби за права и статус запослених, најавио је данас предсједник Синдиката ОНК Драган Гњатић.

 

"Покушаћемо да у оквиру међународних синдикалних организација дјелујемо заједничким снагама да бисмо побољшали наш положај", рекао је Гатић новинарима у Бањалуци након састанка представника ова два синдиката и хуманитарног удружења "Лучиано Лама".

Он је додао да постоје конкретне понуде италијанских основних и средњих школа, као и универзитета са Сицилије за сарадњу у наредном периоду, што би се могло конкретизовати до љета.

Гњатић је увјерен да ће институције културе из Српске, прије свих Музеј Републике Српске, Народно позориште и Народна и универзитетска библиотека остварити квалитетну сарадњу са сличним установама са Сицилије.

Говрећи о одласку дјеце на Сицилију које годинама организује Удружење "Лучиано Лама", Гњатић је навео да постоје обећања Министарства здравља и социјалне заштите Српске и надлежних служби града Бањалука да ће се више ангажовати на помоћи у тим активностима.

Генерални секретар ЦГИИЛ-а Алфио Манино рекао је да су синдикалци са Сицилије примијетили да постоје одређене сличности у положају запослених радника у областима ових синдиката у Српској и Италији, као што су ниска примања, још мање пензије, питање уговора на одређено, те статусна права радника.

"Током рецесије у Италији је укупно без посла остало два милиона радника, квалитет рада је опао и присутна је већа појава рада на црно“, навео је Манино.

Предсједник овог синдиката Адриано Рица рекао је да велики проблем у Италији представљају унутрашња миграција радне снаге са југа према сјеверу, гдје је бољи стандард и већа улагања.

Предсједник Хуманитарног удружења "Лучиано Лама" Доменико Белинвиа рекао је да је завршен 54. боравак дјеце на Сицилији, подсјетивши да дјеца у организацији овог друштва два пута, љети и зими, бораве на Сицилији око мјесец дана, у зависности од тога да ли је љетни или зимски распист.

Он је рекао да би била пожељна помоћ институција Српске у активностима одласка дјеце на Сицилију, јер многе породице код којих буду смјештена та дјеца сносе одређене трошкове њихових путовања.