ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет21/01/2020

НАУКА НА ПРАГУ УНИВЕРЗАЛНЕ МЕТОДЕ ЛИЈЕЧЕЊА СВИХ ВРСТА РАКА!

 

КАРДИФ, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Tим научника са Универзитета у Кардифу открио је метод којим се могу уништити све врсте карцинома простате, дојке, плућа и других врста рака, преноси часопис "Нејчер имунолоџи".

 

T-ћелија из крви, коју је открио научни тим у Кардифу, има рецептор који би могао у лабораторијским условима да пронађе и убије широк спектар ћелија рака.

Овај метод могао би да елиминише све облике тумора плућа, коже, крви, дебелог цријева, дојке, костију, простате, јајника, бубрега и врата материце!

При томе, здраво ткиво остаје нетакнуто.

Метод још није тестиран на пацијентима, али научници тврде да има "огроман потенцијал".

Имунолошки систем је природна одбрана тијела од инфекција, али, такође, напада и ћелије рака.

Научници су у крви пронашли такозвану T-ћелију, која, како тврде, може да скенира тијело и процијени да ли постоји пријетња здрављу, коју је потребно елиминисати.

Ове ћелије могу се користити за нападе на широк спектар карцинома.

"На овај начин постоји могућност лијечења сваког пацијента. Нико није вјеровао да је то могуће - да би једна T-ћелија могла да уништи различите врсте рака", наводи професор Ендрју Сивел за Би-Би-Си.

T-ћелије имају на својој површини рецепторе, који им омогућавају да гледају на "хемијском нивоу".

Рецептор T-ћелије дјелује у интеракцији са молекулом који се зове "МР1", а који се налази на површини сваке ћелије у људском тијелу.

Научници сматрају да управо "МР1" означава изобличени метаболизам који се догађа унутар ћелије карцинома. Истраживачи тврде како би њихов T-ћелијски рецептор могао довести до "универзалног" лијечења рака.

Замисао је да се од пацијента обољелог од рака узме узорак крви. Његове T-ћелије потом би се генетски модификовале и репрограмирале тако да саме направе рецептор за откривање рака.

Tакве ћелије биле би узгајане у лабораторији, а затим убризгаванле у пацијенте.

Истраживање је до сада тестирано само на животињама и на ћелијама у лабораторији.

Лусиа Мори и Џенаро де Либеро са Универзитета у Базелу потврђују да истраживање има велики потенцијал, али да је прерано рећи да ли ће дјеловати код свих врста карцинома.

"Изузетно смо узбуђени због имунолошких функција T-ћелије", наводе они.