ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет21/01/2020

БИС: СТИЖЕ "ЗЕЛЕНИ ЛАБУД", ОДНОСНО КАТАСТРОФА!

 

ЊУЈОРК, 21. ЈАНУАРА /СРНА/ - Стиже "зелени лабуд" - једна од највећих дестабилизација у економском систему свијета, коју неће моћи да зауставе ни најјаче централне банке развијених земаља, упозоравају стручњаци "Бенк фор интернешнел сетлментс" БИС /Bank for International Settlements/.

 

Климатске промјене довешће до једне од највећих дестабилизација у економији, наводи се у анализи БИС-а, банке коју економисти називају "централном банком свих централних банака".

У анализи се тврди да ће "зелени лабуд" бити катастрофална и екстремно опасна финансијска криза.

Стручњаци ове банке позивају свјетске владе да предузму конкретне кораке како би се смањио утицај климатских промјена.

Свијет је на рубу нове кризе, све подсјећа на 2008. Повећање броја и интензитета екстремних временских услова изазваће неповратне финансијске губитке.

Чињеница је да свијет губи битку са климатским промјенама и оне се под хитно морају интегрисати у све економске моделе сваке државе, наводи се у извјештају.

Број екстремних временских појава у задњих 40 година је учетворостручен, а ако се наставе још екстремније прилике вјероватно ћемо доћи до тога да ће се тражити помоћ централних банака, које су одиграле виталну улогу у посљедњој финансијској кризи.

Али, то сада неће бити могуће. Централне банке неће опет моћи спасити свијет, тврди Луиз Авазу Переира Да Силва, један од аутора анализе.

Садашње финансијске регулативе и модели неће моћи да ублаже катастрофалне посљедице, које ће климатске промјене имати на свјетски финансијски систем.

Умјесто њих, потребне су нове политике у које ће бити укључене владе и централне банке, али и капитална улагања, истиче се у анализи.

Стручњаци БИС-а готово да не остављају могућност да се финансијска криза избјегне.

"Зелени лабуд" се од "црног лабуда" разликује по томе што ће се сви његови ризици сасвим сигурно једног дана материјализовати и може пуно више да угрози човјечанство него сама финансијска криза, објашњавају економсти.

Наиме, "зелени лабуд", осим финансијске кризе, за собом повлачи ланчану реакцију бројних догађаја и криза које је тренутно тешко предвидјети.