ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/01/2020

КАСИПОВИЋ: СРПСКА ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У ПИСАЊУ НОВОГ ЗАКОНА О ВСТС-у

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Република Српска ће учествовати у писању новог закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, водећи рачуна о уставном положају, заступљености Српске и битним питањима као што су начин избора судија и тужилаца, рекао је министар правде Српске Антон Касиповић.

 

"То је оно што ће представљати темељ нашег опредјељења", нагласио је Касиповић.

Он је навео да је ресор који предводи испунио захтјев Владе Српске у вези са анализом преношења надлежности, прегледао низ закона, прописа и одлука из претходних година.

Према његовим ријечима, Министарство правде је утврдило своје обавезе из Информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске коју је парламент Српске подржао на посебној сједници, након које је Влада Српске крајем прошле године задужила министарства да анализирају ефекте преношења надлежности са ентитета на БиХ, укључујући и оне посредством међуентитетских споразума.

"Анализирали смо прописе, законе и одлуке, те припремили информацију за Владу Српске. На основу те анализе и става Владе биће утврђене активности за наредни период и дјеловање Министарства правде", рекао је Касиповић за "Глас Српске".

Он је истакао да је закључком Владе Српске ресор за европске интеграције и међународну сарадњу задужен да на основу информација министарстава сачини цјеловиту информацију о преношењу надлежности, а посебно у односу на различите споразуме, па и оне које се тичу формирања Оружаних снага БиХ, односно доношење закона о одбрани, о индиректном опорезивању БиХ, о ВСТС БиХ, те осталих којим су на било који начин одузете надлежности Републике Српске.

"Имали смо прилику да разговарамо са скупштинским Одбором за уставна питања те анализирамо приступ Министарства у вези са радом и доношењем Закона о ВСТС-у БиХ. Придржаваћемо се уставних одређења о овим питањима. Јасне су нам и прихватљиве одреднице које је утврдио Одбор. На тај начин ћемо радити, потврђујући то и у Влади Српске, да учествујемо у радној групи која би требало да ради на изради закона о ВСТС-у БиХ", навео је Касиповић.

Он је додао да се у закључцима Владе Српске помиње и низ других питања о којима ће предочити мишљења.

ВСТС БиХ је једна од институција која је настала споразумом ентитета.