ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/01/2020

БРОЋЕТА: ОПРАВДАН ЗАХТЈЕВ ДА СНСД ДОБИЈЕ МЈЕСТО ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ФБиХ

 

САРАЈЕВО, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Захтјев да СНСД, као странка која је добила највише српских гласова у ФБиХ, добије мјесто потпредсједника тог ентитета је оправдан и утемељен, будући да интересе српског народа у ФБиХ могу одбранити само представници Срба изабрани као кандидати странака из Српске, истиче делегат српског народа у Дому народа федералног Парламента Горан Броћета.

 

Броћета оцјењује као недговорно реаговање лидера Демократског фронта /ДФ/ Жељка Комшића на изјаву предсједника СНСД-а Милорада Додика да је СНСД једини легитимни представник Срба у ФБиХ и да је сасвим логично да потпредсједник ФБиХ буде из СНСД-а.

"Није јасно како Комшић рачуна да ће његов кадар бити потпредсједник ФБиХ и како то оспорава право СНСД-у на ту позицију када ниједан делегат у Клубу Срба није из ДФ-а. Друга чињеница је да је СНСД већ 20 година присутан у ФБиХ, брине о Србима и заједно је са Србима у ФБиХ. Стога сматрамо да је оправдано и посљедњи је моменат да за потпредсједника ФБиХ буде именован кадар СНСД-а", каже Броћета за "Глас Српске".

Он наглашавао да СНСД у Дому народа има своја четири делегата и петог делегата са Српске листе, што значи да је друга партија по снази у клубу.

"То нам даје за право да кадар СНСД-а може бити кандидован и изабран за потпредсједника Дома народа ФБиХ и потпредсједника ФБиХ уз подршку коалиционих партнера", наводи Броћета.

Он подсјећа да годинама у Влади ФБиХ нема ниједног министра из странака са сједиштем у Републици Српској.

"Нисам сигуран да у посљедњих десет година имамо свој кадар у Влади ФБиХ. И то би био велики помак да неко од наших кадрова буде именован у Владу, што би значило подршку Србима који су остали да живе овдје. Једино истински представници српског народа, представници легитимних српских странака, људи који су изабрани у српским срединама могу разумјети положај српских повратника у ФБиХ и бринути се за побољшање њиховог статуса", истиче Броћета.