ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика22/01/2020

ПРАВНИ КОРАЦИ ЗА ЗАШТИТУ НАРОДА И ЦРКВЕ

 

БЕОГРАД, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Београд ће у наредном периоду активно предузимати правне кораке да заштити српски народ и Српску православну цркву /СПЦ/ у Црној Гори, изјавио је генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

 

Говорећи о дешавањима након усвајања црногорског Закона о слободи вјероисповијести, Селаковић је рекао да је у интересу Црне Горе, Србије и свих земаља у окружењу да се сачува мир.

Он је истакао да је СПЦ оличење духа српског народа.

"Где год Срби живе, ту постоји и СПЦ. Ако желите да је обришете, онда сте угрозили и судбину наших сународника", додао је Селаковић.

Он је напоменуо да је предсједник Србије Александар Вучић изнео став да је против било какве конфедерализације СПЦ, јер се не може конфедерализовати ни српски народ.

"Одредбе, како световног, тако и канонског права су потпуно јасне. Први члан Устава СПЦ из 1957. године каже да је СПЦ јединствена, недељива и аутокефална", истакао је Селаковић за РТС.

Због усвајања Закона о слободи вероисповијести, тензије у Црној Гори не јењавају, а у сусрет сутрашњој молитви и литији на Цетињу, шеф Бироа за медије Владе Црне Горе Срђан Кусовац подијелио је на друштвеним мрежама фотографију на којој пише: "На Цетињу нема шетње".

Већ данима вјерници и грађани других вјероисповијести у знак подршке СПЦ у Црној Гори организују литије због усвајања Закона о слободи вјероисповијести, који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.