ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/01/2020

НИЈЕДАН БОРАЦ И ДИЈЕTЕ ПОГИНУЛОГ БОРЦА НЕ МОЖЕ БИTИ TЕХНОЛОШКИ ВИШАК

 

ЉУБИЊЕ, 22. ЈАНУАРА /СРНА/ - Херцеговачки борци јединствени су у ставу да ниједан борац и дијете погинулог борца не може бити технолошки вишак и на тај начин остати без радног мјеста, један је од закључака данашње сједнице Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине.

 

"Све договоре који се воде између Синдиката и менаџмента `Електропривреде Републике Српске` можемо прихватити само ако неко од ових категорија лично прихвати било какав договор", саопштено је из Координационог одбора након сједнице на којој је, како је наведено, разматран положај борачких категорија у јавним установама и актуелна ситуација у "Електропривреди Републике Српске".

У Координационом одбору сматрају да "они који су живот дали за Републику Српску нису заслужили да им дијете данас неко проглашава вишком, да они који су дали дијелове тијела или они који су срећом преживјели не могу бити никакав вишак".

У саопштењу се наводи да ће представници Координационог одбора на првој сједници Предсједништва БОРС-а која је планирана крајем мјесеца затражити да буде одржана ванредна Скупштина ове организације на којој би био заузет став у вези са положајем бораца и дјеце погинулих бораца запослених у овим предузећима и установама.

Координациони одбор борачких организација источне Херцеговине спреман је свим мјерама да брани статус својих бораца, истиче се у саопштењу.

На сједници у Љубињу дата је пуна подршка предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу, против којег је Tужилаштво БиХ подигло оптужницу за наводне ратне злочине.

Од званичника Републике Српске затражено је "да коначно предузму кораке како нико не би понижавао српског војника јер је ова оптужница уперена против свих" њих.

На сједници је дата и пуна подршка Српској православној цркви и српском народу у Црној Гори у очувању светиња и осуђен Закон о слободи вјероисповијести који је донесен крајем године.

Сједници Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине у Љубињу присуствовали су представници свих општинских и градских борачких организација.

Начелник општине Љубиње Дарко Крунић присутне је информисао о изградњи споменика и Спомен-собе погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату у овој општини.