ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/01/2020

ФЕСТИВАЛ КОЈИ ДОНОСИ СЈАЈНЕ ПРОМЈЕНЕ У ГРАД

 

ПРИЈЕДОР, 24. ЈАНУАРА /СРНА/ - Људи који стоје иза "Ша феста", мултимедијалног фестивала посвећеног рано преминулом умјетнику Далибору Поповићу Микши из Приједора, дубоко су укоријењени у овај град и доносе сјајне промјене, изјавио је данас у Приједору бањалучки музичар Петар Топаловић.

 

"Из угла Бањалучанина желим рећи да сам присуствовао рађању и гашењу многих фестивала и оно што могу да видим, гледајући са стране, јесте да је "Ша фест" један фестивал који није створен само да би зарађивао паре и да би доводио нека славна имена у овај град", рекао је Топаловић на конференцији за новинаре у Приједору.

Топаловић је позвао градске власти да и даље подржавају овај фестивал, који је почео прије двије године у част преминулог Микше, а који је већ у свом другом издању достигао квалитет о којем се позитивно говори на многим јавним догађајима, скуповима и сједницама локалног парламента у Приједору.

Фестивал је у буџету града Приједора за ову годину добио посебну ставку и за ША фест 2020. планирано је 40.000 КМ.

Пoртпарол "Ша феста" Наташа Куриџа подсјетила је да приход од продатих улазница и пића на фестивалу иде у Фонд "Далибор Поповић Микша", чија мисија је подршка студентима умјетности и музике кроз стипендије, затим подршка бендовима, музичарима, сликарима и дизајнерима.

"Почели смо донацијом саксофона приједорској музичкој школи, а наставили стипендијом студенткињи ликовне академије Дајани Недић, те снимањем спотова подржали вриједне и перспективне бендове `СОПОТ` из Бањалуке и `Ехо радар` из Приједора", навела је Куриџа.

Куриџа је најавила да је у плану и изложба слика насталих лани на "Ша ликовној колонији" која је окупила Микшине колеге са класе, а која ће дијелом бити продајног карактера.

Бањалучки бенд "СОПОТ" најавио је почетак снимања првог сингла са новог, четврог албума, у којем ће бити кориштена комбинована техника камере, три де моделовања и сценографије који ће бити атрактиван и у плану је да буде објављен на прољеће.

Никола Граб из "Ехо радара" захвалан је "Ша фесту" што је препознао труд и квалитет музичара из овог бенда.

"Дали су нам дали вјетар у леђа да завршимо нови спот који можете да погледате на нашој `Фејсбук` страници. Ми ћемо ове године још активније да се укључимо у организацију `Ша феста" јер је то наша заједничка прича", истакао је Граб.

У току су припреме за овогодишње издање "Ша феста", који ће бити одржан 31. јула и 1. августа и којем ће, као и лани, претходити вишедневни низ културно-умјетничких догађаја под заједничким именом "Ша улица".