ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет26/01/2020

ХИЉАДЕ ЉУДИ НА УЛИЦИ ПОВОДОМ ДАНА ИНВАЗИЈЕ

 

МЕЛБУРН, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Хиљаде људи придружило се данас протестима широм Аустралије поводом Дана инвазије, којим се обиљежава почетак британске колонозације овог континента.

 

Дан Аустралије званично се обиљежава 26. јануара, односно као празник којим се прославља стварање модерне државе праћено ватрометом, концертима и примањем у држављанство.

Међутим, овај датум је дан жалости за старосједилачко становништво, Абориџине који
живе у Аустралији посљедњих 65.000 година и за које долазак британских насељеника 1788. године представља почетка бола и патње које траје два вијека.

Окупљени су узвикивали "Ово је одувијек била и биће земља Абориџина", а видјели су се и транспаренти на којима је писало "Не треба се дичити геноцидом".

Окупљени су тражили да се Дан Аустралије потпуно укине, а не да се пребаци на други датум, истичући да је прослава Дана Аустралије у ствари прослава геноцида.

Годишњи протестни скупови из године у годину све су бројнији, јер активисти желе да скрену пажњу на неправду са којом се суочавају старосједиоци који траже да се промијени датум Дана Аустралије.

Ове године, од грађана Аустралије, који нису старосједиоци, затражено је да дају репарацију у форми донације за кампању "Платите станарину".

Организатор скупа у Мелбурну Лидија Торп скренула је пажњу на муке абориџинских породица које су морале да плате сахране чланова својих породица који су умрли у затвору.

"Сада 2020. година ми и даље скупљамо новац да сахранимо наше људе. Према томе, ми тражимо од грађана да плате станарину, јер ви сте на отетој земљи", рекла је Торпова и додала да је вријеме да се старосједиоцима плати за огромну неправду која им је нанијета, јавља Радио Франс ентернасионал /Рфи/.