ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво26/01/2020

БРАНЕ СВЕТИЊЕ И НА СИЊАЈЕВИНИ

 

ПОДГОРИЦА, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - На планини Сињајевини код Цркве Светог Василија Острошког, на надморској висини од 1850 метара, данас је служен молебан и одржана литија у знак протеста против усвајања антицрквеног Закона о слободи вјероисповјести.

 

Неколико стотина вјерника из Даниловграда, Колашина, Никшића, Подгорице, Мојковца и Бијелог Поља, који су били на молебану, поновили су да неће дати светиње.

Парох даниловградски Жељко Ћалић захвалио је свим који су данас по хладном времену дошли у снијег на планину Сињајевину, на надморској висни од 1850 метара.

"Дошли смо овдје испред свете цркве Ружице да још једном кажемо да не дамо светиње, које хоће да нам отму злим и антицрквеним актом о слободи вјероисповјести", рекао је Ћалић.

Он је подсјетио да су црногорске власти, по жељи НАТО пакта прије неколико мјесеци кренули у акцију одузимања планине Сињајевине од њених власника народа Црне Горе који имају катуне на овој планини. "Не дамо светиње, не дамо Сињајевину", поручио је Ћалић.

У литији према Херцег Новом први пут послије 213 година из села Лучића понијели су крст Светог Петра Цетињског.

Цијело братство Лучића, које се вјековима крштава, вјенчава и сахрањује овим крстом, биће ту како и приличи, рекао је Миро Лучић.

Миро Лучић је рекао да неће дозволити да им вјеру поколебају невјерници, да зафали храбрости на путу Господњем. "Ми смо сила Христова, војска његова постојана", истакао је Лучић.

Он је подсјетио је да је братство Лучић из Суторине добило овај крст из руку Светог Петра Цетињског 1806. године, након убиства старог и слијепог свештеника Јована Лучића.

Старјешина Храма Христовог васкрења у Подгорици Драган Митровић рекао је да су литије молитвена сабрања у којима не би требало да буде мјеста за политичку и националну кореографију.

Он сматра да се посљедњих дана дешава оно што није добро и благословено, а чега су се прибојавали и што може да угрози та благословена сабрања.

Митровић је рекао да изјаве највиших државника и сазнања која имају наговјештавају да ће бити све више злоупотреба, те апеловао да се чује глас црквених великодостојника.