ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/01/2020

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ УЈЕДНО ЈЕ ПОДРШКА СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

 

МОДРИЧА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Прослављајући Светог Саву српски народ уједно даје подршку и Србима у Црној Гори да сачувају светиње Српске православне цркве /СПЦ/ које су неизбрисиви траг српских коријена и гаранција опстанка овог народа и његове цркве у Црној Гори, рекао је начелник општине Модрича Младен Крекић на Светосавској академији.

 

Честитајући грађанима Модриче празник, Крекић је синоћ рекао да се обиљежавањем Савиндана у Модричи шаље порука мира, љубави и разумијевања међу грађанима ове општине и широм свијета.

О првом српском архиепископу, просветитељу и учитељу Светом Сави говорио је архиђакон Александар Драшко, свештеник из Шамца.

"Срби данас и убудуће треба да се угледају на Светог Саву, оснивача и архипастира СПЦ, државника, учитеља и просвјетитеља, који је прије осам вијекова започео пут Јеванђеља и љубави", рекао је архиђакон Драшко, вјероучитељ у Основној школи "Свети Сава" у Модричи.

У оквиру 28. Светосавске академије, коју су организовали Српски културни центар и Културно-умјетничко друштво "Модрича", освештан је и сломљен славски колач, те одржан пригодан музичко-сценски програм.

Потом су химну "Боже правде" и "Химну Светом Сави" у Српском културном центру у Модричи извели Бојана Николић и етно гурпа "Српски гласови" из Београда.

Чланови Културно-умјетничког друштва "Модрича", са Дјечијим хором при Храму Свете Петке у приградском избјегличком насељу Модрича пет и гостом из Београда, извели су музичко-сценски програм "Осам вијекова аутокефалности СПЦ" у коме су говорили о Савином дјелу на чијим темељима је створена српска црква, држава и култура.

Начелник Крекић уручио је годишња признања која појединцима и организацијама додјељује Културно-умјетничко друштво "Модрича" и награде побједницима литерарног и ликовног конкурса под називом "Савовање", које расписује "Српски културни центар", у сарадњи са СПЦ и општином Модрича.

Повеља, највише признање Културно-умјетничког друштва "Модрича", додијељена је сликару, пјеснику и музичару Ђорђу Гаврићу из Модриче за допринос у унапређењу културе у Модричи.

Плакета је додијељена Марку Ружичићу, књижевнику из Вукосавља, а диплому Културно-умјетничког друштва "Модрича" добила је студент Ликовне академије у Бањалуци Драгана Грашар за дугогодишње учешће у културним манифестацијама у Модричи.

Школску славу Светог Саву данас ће у Културно-спортском центру Модрича обиљежити око 3.000 ученика и 300 просвјетних радника Основних школа "Свети Сава" и "Сутјеска", Средњошколског центра "Јован Цвијић" и Дјечијег обданишта "Наша радост" у Модричи.