ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура27/01/2020

У БАЊАЛУЦИ ИЗЛОЖБА О СРПСКИМ ПРАВОСЛАВНИМ ШКОЛАМА У БиХ

 

БАЊАЛУКА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Архиву Републике Српске у Бањалуци данас је отворена изложба "Српске православне школе у БиХ - Љетописи из фонда Педагошког музеја у Београду" Александре Миловановић.

 

У оквиру изложбе, која ће бити отворена мјесец дана, представљена су 32 љетописа која су аутентичан доказ заједништва Срба у региону.

Миловановићева је истакла да је ова изложба значајна јер представља материјални доказ рада српских православних школа на простору данашње БиХ.

"Ту су тачни датуми, имена учитеља, оснивача, као и број деце која су похађала ове школе", рекла је Миловановићева новинарима прије отварања изложбе.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да изложба говори о просвјетитељској традицији српског народа на простору БиХ, те рјечито описује период српске историје који је обиљежила борба за образовање и еманципацију.

"Свјесни чињенице да народ само образовањем има будућност, Срби су у БиХ током 19. вијека оснивали школе и у том подухвату снажно их је подржавала Српска православна црква", навела је Ђаковићева.

Она је истакла да је све те вјековне борбе српски народ издржао, те се изнад свих страдања издизао градећи на старим темељима још чвршће грађевине српске просвјете и поноса.

"Свјесни смо чињенице да је и данас период очувања српског језика и ћириличног писма, као темеља нашег културног и националног идентитета, једно од суштинских питања за наш културолошки опстанак", напоменула је Ђаковићева.

Изложбу је организовао Архив Републике Српске у сарадњи са Педагошким музејом из Београда, поводом обиљежавња Савиндана - успомене на првог српског архиепископа и просвјетитеља Светог Саву.

Отварању изложбе присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.