ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/01/2020

УЧЕНИЦИ И НАСТАВНИЦИ ОБИЉЕЖИЛИ ШКОЛСКУ СЛАВУ

 

МОДРИЧА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Светосавском академијом у модричкој спортској дворани данас су ученици и наставници основих и средњих школа обиљежили школску славу, Светог Саву.

 

Домаћин овогодишње академије био је Средњошколски центар "Јован Цвијић", а славском обреду присуствовали су просвјетни радници и око 3.000 ученика основних и средњих школа, те представници локалне власти и бројни гости.

Директор Средњошколског центра "Јован Цвијић" Новка Марковић рекла је да ова установа, као и основне школе "Сутјеска" и "Свети Сава" традиционално заједно прослављају школску славу и један од најзначајнијих празника српског народа, Савиндан.

"Светог Саву морамо празновати зато што је Србе увео у ред просвећених народа, дубоко се уткао у наш образовни систем, а био је и просветитељ и државник", рекла је Новаковићева.

Начелник општине Младен Крекић истакао је да је пут Светог Саве, утемељивача Српске православне цркве, државе и школства, пут мира и толеранције међу људима, заједнишва међу Србима, те поштовања православља и других религија.

У културно-забавном програму учествовали су ученици и професори Средњошколског центра и гости - чланови Културно-умјетничких друштвава "Завичај" из приградског насеља Модрича пет и "Зоран Томушиловић" из Дугог Поља-Ботајице код Модриче.

Академији, која је најмасовнија културна манифестација у Модричи, присутвовала је овдашњи посланик у Народној скупштини Репбулике Српске Мара Милошевић, представници институција, организација и предузећа, те предсједник Иламске вјерске заједнице у Модричи имам Аднан Кавазовић.