ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет27/01/2020

РИВЛИН И ДУДА ПОЗВАЛИ НА СНАЖНИЈУ БОРБУ ПРОТИВ АНТИСЕМИТИЗМА

 

ОСВЈЕНЋИМ, 27. ЈАНУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Предсједник Израела Рувен Ривлин и предсједник Пољске Андржеј Дуда позвали су на веће глобалне напоре у борби против антисемитизма током обиљежавања 75. годишњице од ослобађања затвореника из логора Аушвиц, усљед забринутости због поновне појаве антисемитских предрасуда.

 

Више од 1,1 милион људи, већином Јевреја, убијено је у гасним коморама током Другог свјетског рата или је преминуло од глади, хладноће и заразе.

"Данас чујемо гласове који шире мржњу путем интернета, на улици или у центрима политичке моћи. Наша дужност је да се боримо против антисемитизма, расизма и носталгије за фашизмом", изјавио је Ривлин на конференцији за новинаре.

Дуда није присуствовао комеморацији поводом Међународног дана сјећања на Холокауст у петак, 24. јануара, јер му није било дозвољено да одржи говор.

Он је захвалио Ривлину због доласка у Аушвиц.

"Ово присуство је знак сјећања. То је видљив знак противљења нехуманом понашању, мржњи, знак против свих облика мржње, посебно расистичке", истакао је Дуда на конференцији.

Истраживање показује да антисемитски ставови и даље постоје, упркос искуствима оних који су патили или изгубили животе у Холокаусту.

У Њемачкој 42 одсто становника сматра да "Јевреји превише причају о томе шта им се десило током Холокауста".

Ривлин и предсједник Њемачке Франк Валтер Штајнмајер су међу више од десет лидера држава који учествују у церемонијама поводом дана сјећања на Холокауст које почињу данас на "Капији смрти", одакле су пругом возови превозили затворенике у камп.