ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија27/01/2020

НОВИ ЦАРИНСКИ TЕРМИНАЛ РАСTЕРЕТИЋЕ САОБРАЋАЈ У ГРАДИШЦИ

 

ГРАДИШКА, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је данашњи почетак рада новог царинског терминала у овом граду велики искорак јер ће постепено омогућити растерећење саобраћаја, али да ће потпуну функцију имати тек након завршетка новог моста на Сави.

 

"Желимо да Градишка буде уређен град, а не да путници и туристи носе ружне успомене о дугим колонама и чекањима на граници. Пуну функцију царински терминал на новој локацији имаће након завршетка новог моста, а надам се да ће, у међувремену, грађани имати разумијевања", рекао је Аџић новинарима.

Аџић је подсјетио да је при крају изградња градишке обилазнице, која би, према плану, требало да буде завршена до половине године.

"Tиме би имали и веће растерећење града, али и приградских насеља Обрадовац, Крушкик и Чатрња, која ће са пресељењем царинског терминала сада ности већи терет саобраћајних гужви", рекао је Аџић.

Он је навео да Градска управа пројекат изградње обилазнице реализује у сарадњи са Владом Републике Српске и предузећем "Аутопутеви Републике Српске".

"Обилазница ће, осим растерећења саобраћаја у граду и приградским насељима, дати и нове могућности ширења Градишке и развоја станоградње и привреде на том локалитету", оцијенио је Аџић.

Аџић је нагласио да је жеља Градске управе да локација сада бившег царинског терминала буде претворена у модерно сајмиште, о чему градске власти воде преговоре са Владом Републике Српске и Савјетом министара.

"Желимо да постигнемо договор са Министарством финансија и трезора у Савјету министара да град Градишка добије тај простор на кориштење, а након тога да направимо пројектну документацију за његово претварање у сајамски простор који би био препознатљив у региону", навео је Аџић.

Он је истакао да је циљ искористити географску позицију Градишке као града на вратима ЕУ и отворити могућност развоја сајамске дјелатности и тако употпунити и туристичку понуду.

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ потврђено је да је данас почео са радом нови царински терминал у Градишци, те да од јутрос нису забиљежени никакви застоји у раду.