ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/01/2020

ПОЧЕО САСТАНАК ДОДИКА И ПЕНДАРОВСКОГ

 

СКОПЉЕ, 27. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Скопљу је почео састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским.

 

Састанак се одржава у резиденцији предсједника Сјеверне Македоније у Скопљу.

Након разговора са Пендаровским, српски члан Предсједништва БиХ, који је данас почео дводневну посјету Скопљу, од 19.00 часова присуствоваће Свeтoсaвској aкaдeмиjи на којој ће му бити уручено највеће признање српског народа у Сјеверној Македонији - Светосавска повеља.

Одлуку о додјели овог великог признања једногласно је донио Организациони одбор за обиљежавање националног празника Срба у Сјеверној Македонији "Светосавска недјеља 2020", на приједлог Српске заједнице у тој земљи.

Светосавска повеља додјељује се Додику за изузетан допринос афирмисању српског националног питања у цијелом региону и за значајан допринос у очувању српства и српске културе и традиције у Македонији.

Лидеру Срба у Републици Српској ово високо признање додјељује се и за залагање за успостављања јединства унутар српског народа у цјелини и успостављање добре сарадње и разумијевања између Српске и Сјеверне Македоније.

На Светосавској академији предвиђено је обраћање српског члана Предсједништва БиХ, као и прeдсjeдника Влaдe Сјеверне Maкeдoниje Oливeра Спaсoвског, а Светосавску бесједу требало би да одржи професор Дарко Танасковић.

Након академије поводом Савиндана, српски члан Предсједништва БиХ требало би да присуствује свечаној вeчeри са истaкнутим личнoстима из јавног и друштвeнoг живoтa Сјеверне Македоније.

Другог дана посјете Скопљу, Додик ће обићи нaсeље Кучeвиштe-Скопска Црна Гора, гдје ће га дочекати прeдсjeдник Српскoг културнoг, прoсвjeтнoг и инфoрмaтивнoг цeнтрa Бoгoљуб Нинић.

Након обраћања, Додик и Нинић присуствоваће културно-умјетничком програму у Основној школи "Ћирило и Методије" у Кучевишту.