ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура28/01/2020

ОТВОРЕН АРТ БИОСКОП

 

БАЊАЛУКА, 28. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Културном центру Бански двор у Бањалуци данас је отворен Арт биоскоп - нова сцена за културна дешавања у граду на Врбасу.

 

Директор Културног центра Бански двор Младен Матовић рекао је да ће пројекције у Арт биоскопу почети већ у фебруару.

"Арт биоскоп представља нову биоскопску салу са 50 мјеста за сједење, а превасходно је намијењена за пројекције умјетничких, документарних и студентских филмова, то јесте филмова које не можемо гледати у комерцијалном биоскопу", рекао је Матовић на конференцији за новинаре.

Он је изразио задовољство јер је Бањалука све богатија сценама на којима се реализују културна дешавања, за која су грађани више него заинтересовани.

Матовић је напоменуо да је протекла сезона у Банском двору била једна од најуспјешнијих у историји ове установе, те да је прошле године реализовано више од 120 разноврсних програмских садржаја у властитој продукцији.

"Успјешно смо организовали и два музичка и фестивал `стенд ап` комедије, који су окупили нека од најзначајнијих имена домаће, регионалне и свјетске умјетничке сцене", рекао је Матовић.

Он је изразио задовољство бројношћу публике свим догађајима у организацији Банског двора, чиме Бањалука показује да свакако има публику за културу и умјетност, те да је потребно понудити квалитет.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да градска власт, осим на инфраструктурном, ради и на развоју културе и културних садржаја за грађане.

"Бански двор је де факто једина институција културе на градском нивоу, те има велики значај за наше грађане, јер је и мјесто за промоциу домаћих умјетника", рекао је Радојичић.

Он је изразио задовољство јер је Бански двор у протеклом пероду био у епицентру инфраструктурних радова, у оквиру којих је завршена реконструкција крова, фасаде, те постављена амбијентална расвјета, а тренутно се ради и на уређењу околине.

"Осим тога, план је да се у наредном периоду обнови и реновира унутар објекта неколико салона, гдје би се смјестио дио Музеја Бањалуке, где ће бити стална изложбена поставка Врбаске бановине", рекао је Радојичић.

Радојичић је подсјетио да Град има стратегију за развој културе, која између осталог подразумијева врло интензиван живот Банског двора, те бројне догађаје у области културе.

"Врло значајан сегмент је децентрализација културе, чији је циљ да на ширем подручју града и приградским насељима понудимо дешавања у култури, путем домова културе, у чију обнову смо интензивно кренули", рекао је Радојичић.