ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура30/01/2020

ПРВО ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПУБЛИЦИ 6. ФЕБРУАРА

 

БИЈЕЉИНА, 30. ЈАНУАРА /СРНА/ - Градско позориште "Семберија" представиће се први пут у четвртак, 6. фебруара, публици у Бијељини премијером представе "Комедија ометена у развоју".

 

Представа је рађена по тексту Миливоја Млађеновића, а по мотивима сатиричног романа Франсое Раблеа "Гаргантуа и Пантагруел". Режисер представе је Душан Тузланчић, а играју Иван Петровић, Вања Кртолина, Ненад Благојевић, Мирна Јовановић, Михаило Максимовић, Марија Новаковић и Душан Ранковић, глумци са чак пет академија из региона.

"Бијељинска публика имаће пред собом једну вишеслојну, занимљиву, узбудљиву и духовиту позоришну представу", најавио је Млађеновић.

Вршилац дужности директора Градског позоришта "Семберија" Иван Петровић, који је и глумац, истакао је да су сви који су укључени у пројекат стварања позоришта у Бијељини радили из најискреније љубави и да је препреке било лакше пребродити јер се овом представом уписују у историју.

Према његовим ријечима, маска, костим, музика, сценографија, кореографија - све је посебно рађено за ову представу и за то је био задужен велики број сарадника са огромним искуством у позоришту, телевизијској и филмској продукцији у Србији.

Балерина Иста Степанов, добитник Стеријине награде за сценски покрет за 2019. годину, обрадовала се позиву да ради на овој представи јер воли да ради са људима који покушавају да ураде нешто ново.

"Није увијек случај, као што је то био овдје, да су људи толико вриједни и да желе да раде. Захвални су и креативни. У овој представи и најобичнија људска кретња је стилизована и сви покрети су осмишљени. Било је много посла и задовољна сам оним што смо направили", рекла је Степанова.

За сценографију је задужена Ерика Вујић, која је аутор сценографија за многобројне представе Народног позоришта Сомбор.

Вујићева каже да су креативност ансамбла и режија потпомогле да од једноставних сценографских елемената буду створени различити простори и атмосфере.

Аутор музике за представу је Душан Секулић, костимограф Биљана Гргур, лектор Саша Латиновић, а за шминку и фризуре задужен је Горислав Видаковић.

Глумица Мирна Јовановић рекла је Срни да се њихова десетогодишња борба за позориште у Бијељини напокон завршила и да ће то промијенити културну слику града, те промовисати и све друге умјетности на овом простору.

Да ће прва премијера професионалног позоришта у историји Бијељине бити успјешна за Јовановићеву је гарант ауторски тим који назива савршеним, као и подршка бројних позоришних професионалаца који већ живе позориште, о чему и глумци у Бијељини дуго маштају.

Стварању позоришта у Бијељини радује се и глумац Михаило Максимовић, који је поручио да овај град не може да се постиди чина којим ову умјетност коначно доносе својој публици.

"Ово је уметност и слобода, прилика глумцу да се позоришно искаже и покаже шта смо то радили четири године на факултету, шта смо научили и шта глумац може да понуди публици кроз своју срећу, игру и умеће", навео је Максимовић.

Максимовић у представи игра калуђера подвојене личности.

Један од глумаца, Душан Ранковић, открио је да је његова улога у представи права глумачка посластица, а игра ексцентричног ратника.

Глумица Марија Новаковић истакла је да је током припреме представе седам глумаца изградило ансамбл достојан историјског догађаја - почетка рада професионалног позоришта у Бијељини.

Уз улазнице за премијеру 6. фебруара у 20.00 часова у Центру за културу "Семберија", као и репризу наредног дана у истом термину, посјетиоци добијају и Позоришни бонтон, који садржи и бонтон за медије.

Градско позориште "Семберија" очекује да ће премијера "Комедије ометене у развоју" и почетак рада професионалног позоришта у Бијељини бити свечан догађај.