ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура31/01/2020

ПРАИЗВЕДБИ ПРЕДСТАВЕ "ДУЧИЋ" ПРИСУСТВОВАЛА ЦВИЈАНОВИЋЕВА

 

БАЊАЛУКА, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Представа "Дучић", у режији Југа Радивојевића, доживјела је своју праизведбу вечерас у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, а међу посјетиоцима је била и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

 

Цвијановићеву је дочекао директор Народног позоришта Ненад Новаковић, а представу је са балкона пратила заједно са супругом, преноси "Српскаинфо".

Драма о животу и раду Јована Дучића /1874–1943/ покушава да сагледа живот и дјело једног од најзначајнијих пјесника, мислиоца и дипломате Србије и Југославије у турбулентним временима ослобађања јужнословенских народа од Отоманске и Аустроугарске монархије, стварања и разарања Краљевине Србије и Краљевине Југославије, те потпуног разочарења у идеју југословенства.

Буран друштвени живот испреплитан је у овом позоришно-историјском дневнику, у којем су за потребе драме поједини историјски факти измијењени, са исто тако бурним приватним животом Јована Дучића.

У улози Јована Дучића је Златан Видовић, а глумачку поставу чине и Љубиша Савановић, Александар Стојковић, Драгослав Медојевић, Велимир Бланић, Александар Шево, Жељко Стјепановић, Борис Шавија, Горан Јокић…

Представа је рађена по тексту Спасоја Ж. Миловановића, сценограф је Драгана Пурковић Мацан, костимограф Tатјана Радишић, композитор Александар Сребрић…

Прва реприза је на репертоару сутра у 20.00 часова.