ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура05/02/2020

РОМАН "МУЛАТ АЛБИНО КОМАРАЦ" ПРЕДСТАВЉЕН ТРЕБИЊЦИМА

 

ТРЕБИЊЕ, 5. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Роман аутора Стеве Грабовца "Мулат албино комарац", који је ове године ушао је у најужи избор међу пет романа за НИН-ову награду, промовисан је у Народној библиотеци у Требињу.

 

Грабовац је рекао да је ово прича о једној изгубљеној генерацији и тинејџерима које је однио вихор рата, а потом и живот без наде у постратном друштву.

"То је генерацијски и роман о одрастању, који због посебних околности одрастања нехотично постаје и антиратни роман", навео је Грабовац.

Он је додао да је ово прича о губитку и покушају проналажења самог себе.

"Сви ти ликови су маргиналци, који живе од данас до сутра, повезани заједничким преживљавањем у малим срединама, у којима полако живот нестаје. Покушавају да се снађу у тим околностима, трагају за животом, за забавом, за било чим, ни они не знају за чим трагају, а живот им се полако претвара у апатију. Мада не мислим да је ово песимистичан роман, желио сам све да прикажем као једну врсту слављења живота", додао је Грабовац.

Борис Максимовић из издавачке куће "Имприматур", која је објавила овај роман, рекао је да су га на сарадњу са писцем у првом реду подстакле његове приче.

"Али, умјесто прича, прије око пола године добио сам роман у рукопису. Роман који ме је на неки начин и шокирао. Прије свега ради се о снажном, потресном, модерно написаном роману, који држи пажњу. Осјећао сам се као да ме је гром ударио када сам га прочитао. Нисам имао никакву дилему - знао сам да је то књига која има потенцијал да се за њу чује", истакао је Максимовић.