ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура06/02/2020

РОМАН "МУЛАT АЛБИНО КОМАРАЦ" ПРЕДСTАВЉЕН БИЛЕЋАНИМА

 

БИЛЕЋА, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Билећи је вечерас промовисан роман "Мулат албино комарац" аутора Стеве Грабовца из Бањалуке, који је ове године ушао у најужи избор међу пет романа за НИН-ову награду.

 

Грабовац је рекао новинарима да је то генерацијски роман, роман о одрастању, у коме је представљен проблем генерације која је стасала и одрасла у рату, а онда прескочена у времену.

"Били су премлади за рат када је рат почео, у моменту кад се рат завршио они су већ били престари да се укључе у неке нормалне животне токове, тако да се ја бавим периодом транзиције која је дошла послије рата и периодима живота прије рата", рекао је Грабовац.

Он је додао да се трудио да избјегне свако политизовање и фаворизовање било кога и да није писао типичну ратну ни антиратну причу.

Лазар Гњато из Удружења "Либер", које је заједно са Народном библиотеком "Владимир Гаћиновић" организовало вечерашњу промоцију, рекао је да је част да су имали прилику да представе ново име на српској књижевној сцени, али и младу издавачку кућу из Бањалуке "Имприматур" која је све више присутна у књижарама Републике Српске и Србије.

"Надамо се да ћемо успјети да представимо још неколико истакнутих аутора из Републике Српске који су се такође нашли како у ужем тако и ширем избору за НИН-ову награду", рекао је Гњато.