ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура09/02/2020

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О ШИПОВУ И ЈАЊУ

 

НОВИ САД, 9. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Новом Саду промовисана је монографија "Мој завичај: Шипово-Јањ" Момчила Сакана, који је посветио свом завичају као "светом мјесту узвишеном достојанством предака".

 

Сакан је синоћ у обраћању присутнима у Културном центру Новог Сада испричао како није намјеравао да о свом завичају напише цијелу књигу, већ само поглавље, али да га је материјал којим је располагао натјерао да се предомисли.

Његов дугогодишњи пријатељ Илија Кајтез истакао је да је ова књига драгоцјена за Србе, за које је рекао да су епски народ.

Према његовим ријечима, монографија упознаје читаоца са Србима из Јања и Шипова и даје на увид пуно материјала вриједног за етнологију, лингвистику и социологију.

Он је подсјетио да су усташе, али и други окупатори у Другом свјетском рату прво спалили српске књиге, записе, цркве, манастире.

"То је вредност коју морамо да бранимо. Много имамо данас људи који се ките разним звањем и знањем, али се не хватају пера да би оставили вредне писане трагове. Зато је ова Саканова књига драгоцена", нагласио је Кајтез.

Сакан, пуковник у пензији, из завичаја је отишао као шеснаестогодишњи дјечак, али је цијелог живота био одушевљен горштацима који су се храбро борили у ратовима, а у миру са другим недаћама. Упркос свему томе, истакнуто је на промоцији, житељи Шипова и Јања очували су смисао за радост, дружење и бригу о породици.

Написао и ауторизовао око 120 чланака из области методологије војних и других наука у бројним часописима.

Монографија "Мој завичај: Шипово-Јањ" изашла је ове године у издању Издавачке куће "Добротољубље" из Београда.