ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 11/02/2020

БРОЈНЕ МЕДАЉЕ ЛАНЕ БЕНОВИЋ

 

БИЈЕЉИНА, 11. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Петнаестогодишња Лана Беновић из Бијељине атлетиком се бави непуне три године, а за тај кратак период постала је власник више од 40 медаља са домаћих и међународних такмичења.

 

Бијељинска атлетска нада, чланица Атлетског клуба /АК/ "Академац" из овог града, након низа успјеха постигнутих у претходној, успјешно је започела и ову спортску годину.

Од ове године Лана има право наступа у јуниорској и сениорској конкуренцији, и то као млађа јуниорка.

Већ на првом такмичењу у овој години, одржаном 27. јануара у Ваљеву, на Светосавској уличној трци на три километра освојила је прво мјесто у јуниорској конкуренцији, чиме је, према оцјени њених тренера и спортских критичара, показала и на извјестан начин најавила да је у сјајној форми за наредна такмичења.

Tу форму је потврдила и у недјељу, 9. јануара, на 51. "Белом кросу" у Београду у Спортском центру Кошутњак, гдје је трци на три километра заузела одлично треће мјесто и окитила се бронзаном медаљом.

Ланин отац Мирослав каже Срни да је успјех утолико већи што ова дисциплина није њена специјалност, а није имала ни адекватне припреме на мору како би могла да парира овим такмичаркама.

"Лана се атлетиком бави непуне три године, а за тај кратак период постала је власник више од 40 медаља са домаћих и међународних такмичења", наводи отац Мирослав.

Он додаје да је Лана, између осталог, проглашена за најбољу спортисткињу Основне школе "Свети Сава", а као републички побједник Малих олимпијских игара на 800 метара била је на пријему код предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Лана је и вице првак државе у својој категорији, у кросу на 2.000 метара.

Власник је државног рекорда на 600 метара у дворани који је поправљала чак пет пута, и то у свим категоријама, па и сениорској.

Двострука је државна првакиња у својој категорији на 600 метара, као и првакиња државе у конкуренцији млађих јуниорки на 800 метара.

Лана је проглашена за најбољу и најпреспективнију омладинку Бијељине за 2018. годину. И ове године кандидована је за то престижно признање, јер је у 2019. години остварила још боље и значајније резултате.

Све ово неспорно потврђује изузетан таленат, али и изузетан рад, труд и жељу да успије и оствари своје снове - да трчи на великим свјетским атлетским митинзима, као и на европским и свјетским такмичењима.

"У овој години, поред бројних атлетских такмичења у земљи и окружењу, очекујемо Ланин излазак на балканска првенства, а највјероватније и на нека европска такмичења. Осим што тренира два, а понекад и три пута дневно, Лана је одлична ученица, на шта смо као родитељи посебно поносни", истиче отац Мирослав.

Он додаје да Лана има спортске гене и поред предиспозиција да краће дионице трчи веома брзо, има таленат да ту брзину константно одржава на средњим пругама на 600, односно 800 метара.

"Tо је тренутно њена специјалност, а уједно и тактика којом може да сломи и најтврђе противнике", каже Мирослав.

Он наводи да је један од Ланиних узора велика Вера Николић која је 1968. године са непуних 18 година оборила свјетски рекорд на 800 метара и постала свјетска шампионка у тој дисциплини, те годинама била неприкосновена у њој.

"Средње пруге су дисциплине у којима смо традиционално остваривали добре резултате, те смо се опредијелили за њих, а уз консултације са врхунским тренерима дошли смо до закључка да Лана може управо ту да оствари запажене резултате", прича Ланин отац, који је редован пратилац свих њених такмичења, али и тренинга.

Несумњиво је да ова млада Бијељинка, упорношћу и радом може и хоће, како сама каже, још више.

Она вјерује у много боље резултате и блиставију будућност.

На Избору спортисте године града Бијељина, који ће бити одржан вечерас у 18.00 часова у Центру за културу "Семберија", жири ће међу младим спортисткињама бирати између Бојане Остојић /одбојка/, Еме Ковач /атлетика/, Лане Беновић /атлетика/ и Милице Мие Вујић /карате/.

Најбољи млади спортиста биће један од тројице номинованих - Никола Дрљић /одбојка/, Лука Вејновић /рукомет/ и Урош Радан /карате/.