ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/02/2020

ПО 100 КМ ПОМОЋИ ЗА 20 ПРИПАДНИКА БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Представници Борачке организације града Бањалука данас су, поводом Дана бораца, примили 20 лица из борачких категорија, којима је уручена новчана помоћ у износу од по 100 КМ.

 

Предсједавајући Предсједништва Борачке организације /БОРС/ Републике Српске Горан Рогић рекао је новинарима да је ријеч о скромној новчаној помоћи, али која показује да Борачка организација града Бањалука није заборавио своје чланове.

Отац погинулог борца Војске Републике Српске /ВРС/ Радислав Чеко рекао је новинарима да бањалучка Борачка организација овим показује да није заборавила своје борце и повремено позива чланове породица погинулих бораца на пријеме, сјећајући се оних који су дали животе за Републику Српску.

У Вишеграду ће данас бити обиљежено 216 година од Првог српског устанка и Дан бораца Републике Српске у знак сјећања на 23.184 припадника Војске Републике Српске који погинули бранећи Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.