ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/02/2020

ТРАЈНА ОБАВЕЗА ВЛАДЕ ДА ЗАШТИТИ ПРАВА БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас поводом обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата и Првог српског устанка да Влада Српске и институције имају трајну обавезу да предано раде на заштити права и унапређењу положаја и материјалног стандарда породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

 

Вишковић је у честитки предсједнику Борачке организације Републике Српске Миломиру Савчићу и свим борцима и некадашњим припадницима Војске Републике Српске поручио да храброст и пожртвовање коју су показали припадници Војске Републике Српске борећи се за слободу у којој данас живимо, обавезују Владу да чува и гради Републику Српску.

"Данас, када обиљежавамо почетак борбе српског народа за ослобођење у Првом српском устанку, с поносом се сјећамо историјског пута Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату и са захвалношћу и поштовањем чувамо успомену на све страдале борце", наводи се у честитки премијера Вишковића.

У Републици Српској обиљежава се 216 година од Првог српског устанка и Дан бораца Републике Српске у знак сјећања на 23.184 припадника Војске Републике Српске који су погинули бранећи Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.