ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/02/2020

ХЕРОЈСКЕ БИТКЕ СРПСКИХ БОРАЦА ЗАУВИЈЕК УРЕЗАНЕ У СЈЕЋАЊЕ

 

БАЊАЛУКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је данас Дан бораца и Дан Првог српског устанка нагласивши да ће херојске битке Војске Републике Српске и жртва српског војника у борби за слободу и опстанак народа кроз историју остати заувијек урезане у вјечно сјећање и поштовање институција и грађана Српске.

 

Чубриловић је у честитки предсједнику Борачке организације Републике Српске генералу Миломиру Савчићу и борцима Војске Републике Српске рекао да се данас сви са дужним пијететом сјећају оних који су своје животе узидали у темеље отаџбине и нагласио да њихова жртва никада неће и не смије бити заборављена.

"Наша обавеза је да сачувамо успомену на борце који су одбранили Републику Српску и да се заједнички боримо за њихова права и још бољи статус у друштву", наводи се у честитки предсједника Народне скупштине Републике Српске.

У честитки се истиче да ће Народна скупштина Републике Српске наставити да ради на стварању и побољшавању законом прописаних права која ће свим учесницима рата, породицама погинулих бораца Републике Српске и ратним војним инвалидима омогућити што квалитетнији живот у миру.

У Републици Српској обиљежава се 216 година од Првог српског устанка и Дан бораца Републике Српске у знак сјећања на 23.184 припадника Војске Републике Српске који су погинули бранећи Српску.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.