ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 15/02/2020

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ У БиХ 15,7 ОДСТО НЕЗАПОСЛЕНИХ

 

САРАЈЕВО, 15. ФЕБРУАР /СРНА/ – Стопа незапослености у БиХ у прошлој години, према званичним подацима, износила је 15,7 одсто, што је за 2,7 одсто мање него 2018. године, изјавила је Срни министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић.

 

Гудељевићева је, позивајући се на Анкету о радној снази у 2019. години коју је спровела Агенција за рад и запошљавање БиХ, констатовала да је посљедњег дана прошле године на евиденцијама завода и служби запошљавања у БиХ било 401.846 лица.

Према тој анкети, у БиХ је незапослено 18,8 одсто жена и 13,6 одсто мушкараца.

Она је истакла да је Анкета заснована на препорукама и дефиницијама Међународне организације рада и захтјевима Евростата, чиме је обезбијеђена међународна упоредивост података у домену статистике рада.

Министар цивилних послова поставила је креирање амбијента сарадње и уважавања као приоритет у раду Министарства у њеном мандату. "Само заједничким настојањима можемо очекивати добробит за свако поље посебно, па тако и за БиХ", рекла је Гудељевићева.

Она је као веома значајно истакла интензивирање рада конференција министара у областима у којима постоје, напримјер, у области образовања успостављена је Конференција министара на нивоу БиХ, а слично је и у здравству.

Ријеч је, објаснила је она, о тијелима која треба да разматрају актуелне теме и проблеме, те да настоје усагласити ставове о питањима која се односе на све подједнако, размијенити мишљења и искуства, позитивне праксе са свих нивоа и успоставити дијалог који повезује.

Гудељевићева је посебно издвојила као веома значајан аспект будућег дјеловања рад на заједничким програмима, с акцентом на програме који оснажују пут БиХ ка европским интеграцијама.

Она је оцијенила да је БиХ спремна за изазове глобалних догађаја и процеса.

"Актуелна ситуација с вирусом корона показала је да имамо спремност и капацитете да одговоримо на овакве изазове", подсјетила је Гудељевићева и додала да су све надлежне институције у сталном контакту и реализују мјере у складу с процјеном тренутне ситуације.

Договор о заједничком дјеловању представника оба ентитета и Брчко дистрикта постигнут је 4. фебруара на конференцији посвећеној актуелној ситуацији у вези с вирусом корона.

"Охрабрује и даља континуирана комуникација здравствених институција у БиХ са Свјетском здравственом организацијом и Европскиим центром за превенцију и контролу болести", рекла је Гудељевићева.

Она није навела конкретне податке колико БиХ издваја средстава за развој науке, али је подсјетила да се финансирање научноистраживачког рада и технолошког развоја у БиХ одвија на више нивоа.

"Научноистраживачка дјелатност у законодавном и организационом смислу је у надлежности ентитета и регулисана је посебним ентитетским законима", објаснила је Гудељевићева.

Министар цивилних послова је као најважнији задатак истакла уређивање односа на унутрашњем плану. "Морамо охрабрити међусобно повјерење, чији изостанак је најлошији сапутник на путу развоја БиХ", рекла је Гудељевићева.

Она је закључила да ће, уколико ови међуинституционални дијалози буду доведени на ниво развијених плуралних друштава, бити учињен велики искорак.