ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/02/2020

СЛУЖЕН ПАРАСTОС И ПРЕДСTАВЉЕНА КЊИГА "РАTОВАО САМ"

 

ГРАДИШКА, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Градишци је данас служен парастос и положени вијенци код централног спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата поводом обиљежавања Дана Борачке организације и Дана бораца Републике Српске.

 

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да треба одати пошту хиљадама бораца који су кренули на пут одбране Републике Српске, у којој се данас достојанствено живи и која се развија.

"Ових дана видимо колико је битно да се окупимо на значајне датуме, да будемо јединствени и да чувамо Републику Српску и могућност да се развијамо онако како желимо. Морамо да будемо јединствени да бисмо сачували Српску јер је она гарант опстанка српског народа на овим просторима", нагласио је Аџић, честитајући свим борцима Дан бораца Републике Српске.

Он је додао да Градска управа настоји да у што већој мјери подржи борачку популацију и рад Градске борачке организације, наводећи да су издвајања из градског буџета за борачку популацију од 2016. до ове године повећана за 18 одсто.

"Успјели смо да завршимо споменик погинулим борцима, објавимо Монографију погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Градишке, а завршавамо и пројектно-техничку документацију за изградњу спомен-собе која ће бити посвећена, не само борцима одбрамбено-отаџбинског, него и Другог и Првог свјетског рата", додао је Аџић.

Предсједник Градске борачке организације Милован Гагић поручио је да борци морају бити јединствени у борби за очување Републике Српске и у настојањима да се обезбиједи бољи статус свим борачким категоријама.

"Борци морају бити ти који ће властима и политичарима указати да морају водити рачуна о Републици Српској и борачкој популацији", истакао је Гагић и додао да и данас има више од 150.000 бораца који предстваљају значајну снагу у борби за очување свог, али и статуса Републике Српске коју су створили.

У оквиру обиљежавања Дана БОРС-а и Дана бораца Републике Српске, у Културном центру у Градишци представљена је књига "Ратовао сам", чији је аутор ратни командант 16. Крајишке моторизоване бригаде Владо Tопић.

Tопић је истакао да је писао о свом ратном путу и својим утисцима о ратним дешавањима, најтежим ратним операцијама, али и веселим моментима којих је такође било.

"Књига није завршена и требало би сада писати књигу на књигу. Нисам сигуран да се сада могу одважити да пишем о ономе што сад наши људи проживљавају у рату послије рата", додао је Tопић.

На свечаности у Културном центру представници Градске борачке организације додијелили су признања и захвалнице за допринос унапређењу статуса борачке популације.

Захвалницу је добио начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту у Градској управи Градишка Радомир Пјанић, који је истакао да ову захвалницу доживљава као доказ добре сарадње Градске борачке организације и Одјељења на чијем је челу, као путоказ за будућу сарадњу, те признање да је добро радио свој посао.

Говорећи о значају обиљежавања Дана бораца Републике Српске, Пјанић је истакао да су Срби много пута добијали ратове, а губили послије рата, те да је и данас потребно јединство у очувању статуса Републике Српске и српског народа на овим просторима.

Захвалнице су додијељење и представницима јавних установа и предузећа које су у протеклом периоду подржале рад Борачке организације, те појединцима из мјесних борачких организација.