ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти14/02/2020

НИЗОМ АКТИВНОСТИ ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА

 

ПРИЈЕДОР, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Борачка организација града Приједора данас је први пут организовано укључила ученике средњих школа у обиљежавање Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата како би средњошколци од самих учесника чули истину о ономе шта се дешавало 1992. године на овим просторима.

 

"Створили смо Републику Српску коју скупа са политичарима морамо сачувати и оставити својој дјеци у насљедство", рекао је новинарима предсједник Борачке организације Приједор Зоран Предојевић и додао да су у Приједору погинула 574 борца Војске Републике Српске, међу којима седам одсто несрпске националности.

Градоначелник Миленко Ђаковић рекао је да су ово простори на којима је вијековима трајала борба и да је српски народ увијек бранио своја огњишта, старине, дјецу и породице.

"На Дан бораца се присјећамо свих великана српске историје који су у најтежим временима излазили пред кишу метака и граната да би одбранили своје најмилије. То је мирољубива порука свима јер српски народ жели да живи у миру и позива све да размишљају на исти начин", поручио је Ђаковић.

Марјан Јешић, учесник рата од првог дана, каже да је рањен 30. маја 1992. године у нападу паравојних формација на Приједор.

Он је истакао да се Борачка организација бори колико може за бољи статус бораца, те да нису задовољни досадашњим стањем.

"Ми смо организација која је ван политике што у неким моментима није добро јер не можемо да утичемо на политику за бољи статус бораца", рекао је Јешић.

Поводом Дана бораца Републике Српске, служен је парастос у Цркви Свете Тројице, код споменика "За крст часни" приређен је историјски час и положени су вијенци, а потом су одржане радна и свечана сједница Скупштине Борачке организације града Приједора.

На свечаној сједници захвалнице са ликом мајора Зорана Карлице додијељене су Недељку Катани из Доњег Волара, Стојану Бановићу из Малог Паланчишта, Ђорђу Максимовићу из Криваје, Споменку Голићу из Петрова, Младенку Шиљаку из Приједора, Милану Карлици из Марина и Драгану Стојаковићу из Београда.

Одликовање Плакета са сребрним крстом додијељено је Стеви Савићу из Доњих Гареваца, Горану Драгојевићу из Приједора и Полицијској управи Приједор.

У име награђених окупљенима се обратио и Борачкој организацији града Приједора захвалио начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић за признања за која је рекао да ће свима бити водиља да и у наредном периоду што више раде.

"Полицијска управа Приједор чврсто стоји на одбрани Републике Српске. Сви њени полицијски службеници раде на очувању и унапређењу Српске и то нам је задатак", навео је Вујановић.

На конкурсу за избор најуспјешнијих литерарних радова прво мјесто добио је ученик осмог разреда Основне школе /ОШ/ "Десанка Максимовић" Дејан Станојевић, друго је припало ученици ОШ "Доситеј Обрадовић" Дајани Вукобрад, а трећа је била ученица петог разреда ОШ "Вук Караџић" Омарска Милица Ђурић.

Прву награду на конкурсу за избор најуспјешнијиих ликовних радова освојила је ученица седмог разреда ОШ "Десанка Максимовић" Невена Маркус, друго је припало ученици шестог разреда ОШ "Петар Кочић" Тари Црнчевић, а треће ученику шестог разреда ОШ "Десанка Максимовић" Максим Милић.

Радове ученика основних школа о темама "Остајте овдје" и "Дан Републике Српске - празник слободе и трајања" вредновао је жири у саставу предсједник Радован Рајилић и чланови Снежана Ђикић, Раде Мутић, Тихомир Илијашевић и Драган Топић.