ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 17/02/2020

МАТИ ТЕОКТИСТА: КО ПРОДА СВОЈЕ - ТАЈ ЈЕ ПРОКЛЕТ!

 

Игуманија Храма Преображења Господњег у Српској улици у Ђаковици, која двадесет година не излази ван порте, напомиње да их, уз Богомајку, чува и братија дечанска

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ЂАКОВИЦА, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Мати Tеоктиста, игуманија Храма Преображења Господњег у Српској улици у Ђаковици, у који се не може ући јер су Албанци забранили приступ Србима, позива српски народ да не напушта Косово и Метохију.

"Живимо молећи се Богомајци. Не размишљамо о људима који нас окружују, који су нам палили дом /Храм Преображења Господњег/ и који су, иако знају да се наше молитве за спасење душе односе на све људе, хтели да нам узму и ово мало душе. Али, нису знали да нас Богомајка чува", каже мати Теоктиста за Срну.

Она напомиње да двадесет година монахиње не излазе ван порте, те да их, уз Богомајку, чува и братија дечанска.

"Да није њих, не знам шта би са нама било и како бисмо опстале", објашњава игуманија.

Забрана уласка у Храм Србима, посебно рођеним Ђаковичанима, важи од мартовског погрома 2004. године, када су албански екстремисти, како напомиње игуманија, "упали преко манастирског зида и запалили конаке и Храм".

"Припадници КФОР-а, ако се добро сећам - Аустријанци, скупили су нас девет жена уз зид у ћошку порте, штитећи нас тенковима, да би нас потом убацили у неко затворено возило и одвезли у Дечане", присјећа се мати Теоктиста, бивша наставница педагогије.

Иако су у потпуном окружењу Албанаца још од 1999. године, до мартовског погрома 2004. нико их није дирао, јер су, како наводи, "Шиптари староседеоци поштовали цркву и знали да се оном ко гађа цркву не пише добро".

"У овом Храму уточиште су налазили и Шиптари", напомиње мати Теоктиста.

Не зна тачно датум, али се сјећа да је то било убрзо по прогону Ђаковичана, када је један Шиптар прескочио зид и сав у крви молио да му помогну да спаси главу јер је бјежао пред припадницима терористичке ОВК.

"Преживео је и, верујте, да шиптарске породице чије се куће ослањају на наш дом прстом неће да такну зид, а камоли да нам науде. Кажу нам: `Мати, ми вас не можемо заштити, али нећемо дозволити да вам из наших дворишта неко прескочи зид", прича она.

Четири монахиње и Босиљка Перић, Ђаковичанка која је одлучила да овоземљски живот проживи искључиво у родном граду, вратиле су се у Храм 2011. године "верујући да ће и њих и Храм сачувати Богомајка".

"Њој се ми молимо и о сваком светом дану оглашавамо се звонима. Оглашавамо да је наша црква жива и да наши људи имају где да дођу да се помоле. Храм је посвећен и Ђаковици, која је била српска и у којој ће поново живети Срби.
Знам ја да је тешко да се неко врати, али знам и да је онај ко прода своје проклет и да му Богомајка неће дати спокоја", наводи игуманија.

Она моли "браћу и сестре да се стрпе, да не продају тапије онима чији је циљ да се затре српско порекло и скине глава Србину јер је Косово и Метохија - српска глава".

Мати Tеоктиста рођена је у селу Битеш, удаљеном од центра Ђаковице 12 километара.

Њеној породици краљ Александар Карађорђевић својевремено је дао десетак хектара земље уз границу са Албанцима, "бирајући људе којима ће поверити чување Метохије од упада Арбанаса". Било их је насељено неколико хиљада, све до Дечана са једне и Призрена са друге стране Ђаковице, "тик уз границу".

"Главе су падале, мајке су сахрањивале јединце, домови су се гасили, али нико није продавао нити остављао гробове да их злотвори затрпавају", каже мати Теоктиста.

"Ето, мени, овако старој, дође један комшија из Битеша и моли да му продам имање, а ја се питам да ли је луд јер знам да већ неовлаштено оре наше њиве... А, онда схватим да он нема мира све док моје имање не буде преписано на његово име. Рекла сам му да ће, док је света и века, то имање остати српско и на српско име уписано", истиче игуманија.

Мати Теоктиста поручује да ће чекати Ђаковичане да се врате у Ђаковицу, у којој је до 1999. године живјело око 15.000 Срба.

"Ако сте ви могли доћи, уз благослов Богомајке, могу и они, бар, за сада, један по један", каже игуманија Срни.