ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/02/2020

ЛАЗИЋ: У ПОТПУНОМ ЗАСТОЈУ ПРОЦЕС ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ СРБА

 

БАЊАЛУКА, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Процес тражења несталих Срба у БиХ, који је у потпуном застоју од формирања Института за нестала лица БиХ, могуће је убрзати потпуном реконструкцијом тог института или враћањем процеса у надлежност ентитета, рекао је предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.

 

Лазић је навео да је процес тражења несталих Срба у БиХ у потпуном застоју од формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године.

"Републичка организација има два приједлога за убрзање овог процеса - потпуну реконструкцију Института за нестала лица БиХ или да Институт буде расформиран и процес враћен у надлежност ентитета", изјавио је Лазић Срни, прије почетка округлог стола у Бањалуци о проблемима и застоју у процесу тражења несталих из Републике Српске.

Он је навео да Српска још потражује око 1.660 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Републици и даље налазе посмртни остаци око 600 ексхумираних неидентификованих лица.

Лазић је додао да је циљ округлог стола утврдити како убрзати процес тражења несталих Срба у БиХ.

На округлом столу поводом 24 године од оснивања Удружења породица заробљених и несталих бораца и цивила Републике Српске, биће ријечи о ситуацији у процесу тражења несталих из Српске, са статистичким подацима и информацијама Републичке организације.

У раду учествују представници Републичке организације за тражење несталих лица, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић, те члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Марко Грабовац.

Изјаве за новинаре планиране су у 12.30 часова.