ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти26/02/2020

ЛУКИЋ: ДОНОШЕЊЕ УСТАВА - НАЈВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈ ЗА СРБЕ У 20. ВИЈЕКУ

 

ПАЛЕ, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Доношење првог Устава Републике Српске био је одговор на потпуно незакониту, противправну и сумануту сецесију БиХ од бивше Југославије који су покушали да изврше припадници хрватског и муслиманског народа и најважнији је догађај за српски народ са лијеве обале Дрине у 20. вијеку, изјавио је Срни правни експерт и један од твораца овог устава Радомир Лукић.

 

"Српском народу тада није остало ништа друго него да се самоорганизује и заштити своја права на идентитет, властито постојање и политичко одлучивање да своју судбину не препусти у руке муслиманима и Хрватима", рекао је Лукић поводом 28 година од доношења првог Устава Републике Српске.

Према његовим ријечима, други извор овог устава у то вријеме није постојао јер је Устав, са Декларацијом о проглашењу Републике српског народа БиХ, хтио да спријечи то прерано, потпуно неутемељено, дилетантско признавање БиХ за самосталну и независну државу.

"Устав је у највећем дијелу издржао пробу свог времена. Прво је био направљен да спријечи сецесију, потом да служи као Устав једне једнице у БиХ, напосљетку је три године функционисао као Устав самосталне државе, а начела на којима је он заснован доживјеле су своју верификацију", истакао је Лукић.

Устав је, подсјетио је он, имао своју судбину која је нешто модификована потписивањем Општег оквирног споразума о миру за БиХ када је постао устав једне федералне јединице и морао је у неким својим елементима да буде усклађен са њим, као на примјер да буде елеминисана одредба да је Република Српска дио СР Југославије.

"Устав Републике Српске је испунио своју историјску мисију и српски народ је нашао за себе своју сигурну и једину добру кућу, а то је Република Српска јер Срба у Федерације БиХ нема или их има само у микротраговима, Срба у Хрватској такође нема или их има у микротраговима. Срба има само у Републици Српској гдје могу мирно и спокојно да живе", констатовао је Лукић.

Он каже да је, с обзиром на потоњу ситуацију у БиХ, рано говорити о даљем развоју догађаја и промјени Устава Републике Српске, напомињући да заступа тезу да нема никаквих посебних разлога да се мијењају начела на којима је заснован овај устав.

"Шта ће да буде са БиХ, па одатле шта ће да буде са Уставом Републике Српске, за сада је рано говорити јер то не зависи само од Срба, него и од понашања друга два конститутивна народа, али и припадника бројних националних, етничких, вјерских мањина који живе у БиХ", навео је професор Правног факултета у Палама.

Лукић је истакао да је поносан и захвалан историји што му је омогућила да учествује у писању Устава Републике Српске.

"Покојни академик Гашо Мијановић и ја крајњи смо редактори и заправо истински прави писци тог устава. Срећан сам да сам могао на тај начин да учествујем у том великом чину за српски народ на лијевој обали Дрини", нагласио је Лукић.