ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 13/03/2020

МАЧКИЋА ПЕЋИНА НЕИСТРАЖЕН СПЕЛЕОЛОШКИ ФЕНОМЕН

 

За љубитеље адреналина на стијенама Мачкића камен опремљено је 15 спортско-пењачких смјерова. Ове стијене су препознатљиве и по томе што је ту настањен орао крсташ

 

Пише: Драга ЛЕКИЋ

РИБНИК, 13. МАРТА /СРНА/ - На подручју општине Рибник налази се много неистражених спелеолошких феномена, међу којима је Мачкића пећина која се налази у оквиру комплекса Мачкића стијене са којих се пружа фасцинантан поглед на планине Клековачу, Грмеч, Осјеченицу, Шишу, Бобију, Ждралицу, Мулеж и Пљешевицу.

Име је добила по селу Мачкићи, а удаљена је три километра од насеља Ситница.

Мачкића стијене су препознатљиве и по томе што је ту настањен орао крсташ /Aquila heliacala/, који се налази на црвеној листи заштићених врста Свјетске уније за очување природе.

Директор Јавне установе Туристичка организација Рибник Свјетлана Елез прича Срни да пећина има два велика улаза и мноштво мањих који се налазе на већој висини ове стијенске масе.

"Унутрашњост пећине је релативно богата пећинским накитом, али још није довољно истражена", истиче Елезова, која је географ-туризмолог.

Она објашњава да је за љубитеље адреналина на стијенама Мачкића камен опремљено 15 спортско-пењачких смјерова, што је дио из пројекта "С природом у друштву" које је спровело спелеолошко еколошко друштво СПЕД "Мачкића камен" преко платформе "Виа Динарика".

У непосредној близини Мачкића пећине су обиљежене и планинарска и бициклистичка стаза укупне дужине 35 километара, а уређени су и видиковци за посматрање прелијепог крајолика.

Елезова каже да се ту налази и улаз у јаму Округлица за коју тврди да је једна од најживописнијих на ширем подручју овог дијела БиХ.

"У близини се налази и извор и водопад рјечице Бањице, чисте и бистре планинске ријеке, те стара православна црква која датира из 16. вијека са занимљивом историјском позадином. Недалеко од ње се налази и храст стар 600 година са легендом везаном за владаре овог краја", прича Елезова.

Према њеним ријечима, подручје Мачкића пећине има све предиспозиције да обухвати више видова туристичке понуде из области авантуристичког и рекреативног туризма, као и историјско-културну компоненту.