ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/02/2020

РИЈЕКА ВЈЕРНИКА У ЛИТИЈИ ПОДГОРИЧКИМ УЛИЦАМА

 

ПОДГОРИЦА, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани са Косова, вечерас је улицама Подгорице предовдио литију, која је била најбројнија до сада.

 

Вјерницима у литији пренио је поздраве из Грачанице, Призрена, Ђаковице и светиња широм Косова и Метохије, те истакао да бранећи светиње бране своје куће и достојанство.

"Светиње нас не могу и не смију раздвајати", истакао је отац Сава.

Он је напоменуо да би неки да виде светиње као музеје и културна добра, а не као божије домове, те да је управо због тога споран Закон о слободи вјероисповијести.

Вјерни народ сабран у најбројнијој литији до сада пред Саборним храмом благословио је протојереј Никола Пејовић који је рекао како је литије започео Свети Василије Острошки Чудотворац.

"Ове литије су прилика да позовемо све да Црна Гора буде држава свих нас и једна велика породица, у којој различитости нећемо гледати као мане већ као врлине и богатство", истакао је отац Никола.

Литији су придружили и ходочасници који су прије 12 дана пјешке кренули од Храма Светог Саве из Београда, као и бројни други пристигли из разних крајева Црне Горе.

Међу њима било је и оних који су пјешке стигли из Зете, Будве, Никшића, Херцег Новог.

Његово високопреосвештенство митроплит црногорско-приморски Амфилохије предводио је молитвену литију улицама Рисна након молебна Пресветој Богородици који је служен у Цркви Светих Петра и Павла.

Међу бројним вјерницима било је пуно дјеце, а митрополит их је све благословио и истакао како ходајући улицама црногорских градова свједоче слободу којом су обдарени од Господа.

У Пљевљима је литију предводио епископ милешевске Атанасије, који је претходно служио молебан у Цркви Свете Петке.

Окупљенима се обратио протојереј ставрофор Боривоје Пантић који је истакао да су данас црногорски специјалци спријечили вјернике из Чајнича из Републике Српске да на граничном прелазу Метаљка уђу у Црну Гору и учествују у литији у Пљевљима.

"Умјесто са цвијећем грађани који су се кретали у литији дочекани су са панцирима, пендрецима и кацигама. Tо није она Црна Гора у којој ми живимо и у којој желимо да живимо", рекао је Пантић.