ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти26/02/2020

МАРКОВИЋ: УСТАВ ОМОГУЋИО ДА СРПСКА ФУНКЦИОНИШЕ КАО СУВЕРЕНА ДРЖАВА

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 26. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Први Устав Републике Српске, који је донесен у драматичном историјском тренутку за све народе бивше Југославије, па самим тим и Србе у БиХ, омогућио је да Српска функционише као суверена држава, изјавио је професор уставног права Горан Марковић.

 

Марковић је нагласио да је Устав Републике Српске представљао одговор на све изазове тог времена, почев од питања унутрашњег уређења БиХ, па до транзиције друштва из комунистичког у капиталистичко.

"С једне стране, требало је донијети устав који ће на потпуно другачији, чак и супротан начин него до тада, уредити цјелокупне друштвене односе, економски и политички систем, као и друге подсистеме. С друге стране, то је био одговор српске стране на који начин треба уредити односе у Југославији", навео је Марковић, који је декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је додао да је Устав Српске био одговор на питање како тадашња српска политичка елита сматра да треба ријешити дубоку југословенску кризу у условима када је та држава нестајала са историјске сцене, те да је био битно другачији, чак супротан, од оног рјешења које су нудиле муслиманске и хрватске странке у БиХ.

Према његовим ријечима, највиши правни акт Српске, који је рађен под великим утицајем Устава Србије из 1990. године, на почетку је имао 140 чланова, али је до данас претрпио бројне измјене, јер је усвојено, чак, 122 амандмана.

"Те измјене су разумљиве јер је од 1992. године па све до Дејтона /1995. године/ то био устав суверене држава која је функционисала на једном дијелу БиХ, мада међународно непризнате. Након што је у Дејтону донесен Устав БиХ, Република Српска је постала федерална јединица у саставу БиХ и то је изискивало значајне измјене", подсјетио је Марковић.

Ако се посматра период од 1992. до данас, каже он, може се рећи да су значајне измјене унесене у Устав Републике Српске, а то је највећим дијелом било условљено тиме што се мијењао и сам државно-правни статус Српске.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.

Доношењем првог Устава српски народ и његово тадашње руководство послали су јасну поруку да желе да живе у демократски уређеном друштву у којем су права и слободе загарантоване свима који поштују тај акт.

Тадашња генерација политичара показала је да има храбрости, жеље, снаге и визију да Републику Српску уреди и кроз њен највећи законодавни акт - Устав.

Први храбар корак српских посланика у Сарајеву и њихова историјска одлука да оснују Скупштину српског народа, 24. октобра 1991. године, означили су стварање Републике Српске.