ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/02/2020

ПОД ЗДРАВСТВЕНИМ НАДЗОРОМ И ПУТНИЦИ ИЗ ИТАЛИЈЕ, ИРАНА И ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ

 

САРАЈЕВО, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На подручју ФБиХ до сада није регистрован ниједан сумњив или позитиван случај болести изазване вирусом корона /Ковид-19/, а одлуком Кризног штаба Министарства здравства од данас се мјере појачаног епидемиолошког надзора на граници односе и на путнике са подручја Италије, Јужне Кореје и Ирана.

 

Епидемиолошка ситуација у свијету брзо мијења, па се појава овог вируса може очекивати и у ФБиХ, односно БиХ, саопштено је из федералног Министарства здравства.

Из Министарства су позвали све стране и држављане БиХ који имају стални или привремени боравак у ФБиХ, а који су се у протеклих седам дана вратили у БиХ из Италије, Јужне Кореје и Ирана да се путем телефона, без обзира да ли имају симптоме болести или не, јаве надлежном кантоналном заводу за јавно здравство ради савјетовања о даљем поступању, те да остану у кућној самоизолацији.

У случају појаве симптома респираторне болести /повишена температура, кашаљ, отежано дисање/ треба да телефоном одмах обавијесте кантонални завод за јавно здравство или хитну помоћ, саопштено је из овог министарства.

Кризни штаб федералног Министарства здравства, ради безбједности ученика и наставника, препоручује отказивање екскурзија и организованих школских путовања у Италију.

Свим грађанима се препоручује избјегавање путовања у Кину, Италију, Јужну Кореју и Иран.

У ФБиХ се, у складу са препорукама Свјетске здравствене организације /СЗО/, а по наредби Кризног штаба Министарства здравства, проводе мјере појачаног епидемиолошког надзора на граничним прелазима, али и у ФБиХ с циљем раног откривања потенцијалних случајева вируса корона како би се контролом особа са којима су били у контакту предузимале мјере за даље спречавање ширења вируса.

То подразумијева улазни скрининг за путнике који долазе са подручја Кине у смислу да путници испуњавају санитарни упитник, те се подаци о уласцима достављају надлежним здравственим установама, а путницима дају препоруке и број телефона који треба да контактирати у случају појаве симптома болести, наводи се у саопштењу.

Страни и држављани БиХ са сталним или привременим боравком у ФБиХ који се враћају из Кине се, у сарадњи са надлежним инспекцијским органима, стављају под здравствени надзор - обавезно свакодневно јављање надлежној епидемиолошкој служби и самоизолација код куће у периоду од 14 дана.

У фебруару је на подручју ФБиХ 26 особа стављено под здравствени надзор, а с обзиром на то да је за поједине истекао инкубациони период, тренутно их је 10 под здравственим надзором.

У саопштењу се истиче да је за адекватан одговор на појаву новог вируса корона у БиХ потребна максимална одговорност, сарадња и заједништво здравствених установа и других јавних институција на свим нивоима, власти, медија и сваког грађанина појединачно.

Кризни штаб активно прати ситуацију која се брзо мијења, те ће се у складу са актуелном ситуацијом мијењати и мјере и препоруке, наводи се у саопштењу.