ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 24/02/2020

КРИСТИЈАН БРАНИ САРАЈЕВО

 

Данашње Сарајлије Шварц-Шилинга награђују и за, ни мање ни више, већ "активно учествовање у доношењу "Сплитске декларације", која је била основа акције `Олуја`" у Хрватској, у којој су Срби протјерани, убијани, а њихова имовина попаљена

 

Пише: Ненад ТАДИЋ

БИЈЕЉИНА, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Бивши страни гаулајтер /високи представник/ Нијемац Кристијан Шварц-Шилинг добиће плакету почасног грађанина Сарајева, јер се залагао за бомбардовање Срба и Србије, за протјеривање Срба из Хрватске и наметао законе у складу са жељама бошњачке политике.

То је јасно назначено у образложењу додјеле овог /национално исполитизованог/ признања иза којег стоји Комисија за избор и именовања Градског вијећа Сарајева.

Ово вијеће гласаће о том приједлогу на сједници која ће бити одржана у сриједу, 26. фебруара, али, како год завршило, само образложење, као и предлагач, довољно говоре о стању у политичком Сарајеву 1990... пардон 2020. године.

Посебно је занимљиво /и веома симболично/ то што иза приједлога стоји наводно грађанска странка свих народа у БиХ - Наша странка, која се залаже за награду Шварц-Шилингу због његовог, како кажу, "доприноса Сарајеву и БиХ од 1993. године до данас".

Тако се и у додјелама признања поново дискриминише бомбардовани "агресорски народ" односно Срби, како то од 1992. године наводи бошњачка јавност.

"Од самог почетка борио се за војну интервенцију и активно учешће Њемачке у НАTО акцијама на територији бивше Југославије, као и за укидање неправедног ембарга на оружје наметнутог БиХ", пише у образложењу ове одлуке. Ту је, наравно, поменуто и Шилингово залагање за обнову политички одавно покојног ОХР-а.

Али, не само то, данашње Сарајлије Шварц-Шилинга награђују и за, ни мање ни више, "активно учествовање у доношењу `Сплитске декларације`, која је била основа акције `Олуја`"?!

Непријатељ мог непријатеља - мој је пријатељ. То је заправо порука сарајевских власти, опет више намијењена Србима, гдје год били, него Шварц-Шилингу.

Награђивање њемачког дипломате зато што је подржавао и заговарао акцију протјеривања 200.000 Срба из Хрватске, спаљивање више од 20.000 објеката и убиство стотина цивила, о чему је чак и Хашки суд говорио у пресудама - доказ је /и/рационалне мржње, која је једина константа у постдејтонском Сарајеву.

Награђују Шварц-Шилинга за војну акцију у другој држави, јер је и та акција била против Срба!

"... Активно је учествовао у доношењу Сплитске декларације, која је била основа акције Олуја ...", наводе предлагачи.

Упоредимо дјеловање "сарајевског сина" Кристијана Шварц-Шилинга са, рецимо, оним што је за БиХ урадио, у три наврата, најбољи спортиста свијета, српски тенисер Новак Ђоковић.

Током страшних поплава 2014. године, Ђоковић је преузео улогу најпознатије и најутицајније личности региона и јавно тражио помоћ за хиљаде унесрећених људи у Србији, Хрватској и БиХ.

Ђоковић је пола милиона евра дао за помоћ у обнови Србије, а Фондација "Новак Ђоковић" уручила је Канцеларији УНИЦЕФ-а у Србији донацију од 110.000 евра за помоћ поплављеним подручјима у БиХ /и у Републици Српској и у Федерацији БиХ/, као и Хрватској.

Тада је речено да ће дио помоћи бити уложен у обнову два вртића, у Шамцу и Санском Мосту, док ће 10.000 евра у Хрватској бити уложено у набавку дезинфекцијских и средстава за заштиту од зараза.

Тада су Ђоковић и његов тениски колега Ненад Зимоњић апеловали путем друштвене мреже "Tвитер" за помоћ поплавама угроженом становништву Србије и БиХ. "Подршка свима! Помозимо угроженим људима! Придружите се акцији помоћи", позвали су Ђоковић и Зимоњић.

"Срце ми се цијепа када видим колико људи је евакуисано и угрожено у Босни! Преко 950.000!!! Издржите браћо... Помоћ ће стизати из света", написао је тада српски тенисер на "Tвитеру", обраћајући се не само Србима, Србији и Републици Српској, већ и поплављеним људима у Федерацији БиХ.

Авај, Од Ђоковићевог апела до бошњачке јавности доспио је само новац, који је уредно искориштен, али остатак поруке они, које је ословио "браћом", изгледа, нису чули. И тада и сада, као и 1991. и 1992. и свих ратних година они су слушали само "Шварц-Шилинге".

Очито, једно је помоћи "браћи" , дјеци и поплављенима, а друго је помоћ у оружју, политичкој острашћености и обичној свакодневној мржњи, коју је подстицао и подстиче човјек који /гле парадокса/ носи мирољубиво име - Кристијан.

Уосталом, оног дана када су у Сарајеву Гаврило Принцип и цијела "Млада Босна" замијењени окупатором Францом Фердинандом - он добио Принципов мост, а они завршили у музејском подруму као "терористи" - Шварц-Шилинг је био предодређен за ову награду.

И тако, док "браћа" у Сарајеву снују нову "Олују" /ваљда против Срба у Републици Српској/, док "грађанска странка" награђује стране протекторе и чекају да Кристијан /при/помогне "нашој страни", пардон "Нашој странци", стиже и 1. март - празнични дан за Федерацију БиХ.

Тада су мислили да су се ријешили Срба једном за свагда, што се показало као тешка заблуда, па сада опет ваљда вући за рукав Кристијана да бар он и његови смисле, или бар измисле, неку нову побједу бошњачке политке.

Какав град, таква и награда.