ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/02/2020

ДОК ЈЕ СТРАНИХ СУДИЈА И ОХР-а НЕ МОЖЕ СЕ ГОВОРИТИ О СУВЕРЕНОСТИ БиХ

 

МОСTАР, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Делегат у Клубу Хрвата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак /ХДЗ БиХ/ изјавио је Срни да док год БиХ има стране судије и ОХР не може говорити о изграђености институција и суверености, те да не зна због чега код оних који тврде да се највише залажу за државу БиХ постоји страх од тога.

 

Чолак истиче да у БиХ мора постојати дијалог да би се изашло из ситуације сталне кризе која само мијења облик.

"Потребно је што прије сјести и покушати постићи договор у вези са измјеном закона о Уставном суду БиХ. У Уставу БиХ пише да истеком рока од пет година од именовања првих страних судија које је у Уставни суд БиХ именовао Европски суд за људска права, Парламентарна скупштина БиХ може другачије ријешити именовање страних судија у Уставни суд БиХ", истакао је Чолак.

Он сматра да се то питање може ријешити доношењем закона у Парламентарној скупштини БиХ.

"Овај дио о странцим судијама може се ријешити законом. Чуде ме изјаве појединих званичника и странака из Сарајева који тврде да се то не може ријешити и да је потребно мијењати Устав БиХ. Tо није тачно. Може се ријешити ако има политичке воље", истакао је Чолак који је дуго година обављао и дужност министра правде у Савјету министара.

Он је подсјетио и да је Европска комисија рекла да у реформи Уставног суда БиХ посебан акценат треба ставити на стране судије, додавши да се и кроз те препоруке треба тражити рјешење.

"Морамо преузети одговорност и бити власници процеса, сами их креирати и тражити рјешења. Док год имамо стране судије и ОХР не можемо говорити о изграђености институција и суверености. Не знам због чега код оних који тврде да се највише залажу за државу БиХ постоји страх од тога", истиче Чолак.

Чолак није желио да коментарише пријетње појединих међународних званичника српским представницима и свима који подржавају приједлоге у вези са реформом Уставног суда БиХ.

"Када је ријеч о институцијама, ми се понашамо на начин да треба да градимо институције. Tреба подржавати оно што пише у Уставу БиХ и законима и у том смислу настојати да поправљамо ствари", поручио је Чолак.